Linkovi

Šta dalje čeka Bajdenovog sina pred sudom i da li može da ide u zatvor?


Hanter Bajden (u sredini) ispred suda 25. jula 2023.

VAŠINGTON - Dogovor o priznanju krivice Hantera Bajdena za utaju poreza, nije odobren od strane sudije na ročištu i sredu i sada se postavlja pitanje šta će se dalje dešavati u procesu protiv njega. Istovremeno republikanci u Kongresu žele da krenu dalje sa istragom o predsednikovom sinu.

Hanter Bajden je u sredu trebalo da prizna krivicu za utaju poreza. Ali, sudija Merilin Noreika -koju je imenovao bivši predsednik Donald Tramp - izrazila je sumnju u dogovor o priznanju krivice i uslove pod kojima je postignut, kao i u drugi dogovor koji bi mu omogućio da izbegne krivično gonjenje u slučaju posedovanja oružja.

Dogovori o priznanju krivice su rezultat pregovora advokata odbrane i tužilaštva, traju mesecima i neobično je da se sudije sa time ne slože.

Šta će se dalje dešavati na sudu?

Sudija je dala obema stranama 30 dana da se izjasne o njenim primedbama na dogovore.

Bajdenovi advokati i tužioci će sada nastaviti da pregovaraju o sporazumima i pokušati da ih promene tako da uvaže zahteve sudije.

"Ili će uspeti da se usklade ili će dogovori propasti", kaže Džesika Tilipman sa pravnog fakulteta Univerziteta Džordžtaun.

Ako dogovor o priznanju krivice propadne, moglo bi da počne suđenje.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da predsednik SAD ne bi abolirao svog sina ako bude osuđen.

Da li će Hanter Bajden izbeći zatvor?

Čak i ako sudija prihvati dogovor o priznanju krivice, može da izrekne zatvorsku kaznu Bajdenu. Tužilaštvo je ranije objavilo da bi tražilo uslovnu kaznu, ali sudija može a odluči i suprotno tome.

Dve tačke optužnice za utaju poreza nose do godinu dana zatvora.
Sudija se nije izjasnila da li je spremna da prihvati predlog za uslovnu kaznu.

"Ne mogu da predvidim da li je to primerena kazna ili ne, ne mogu to sada da kažem", rekla je Noreika.

Šta se dešava u Kongresu?

Neuspeh dogovora o priznanju krivice dao je vetar u leđa republikanskoj većini u Predstavničkom domu, koja pokušava da poveže njegove upitne poslovne dogovore sa predsednikom SAD.

"Sudija je pauzirala primenu sporazuma o priznanju krivice, mislim da je to napredak i da daje kredibilitet onome što mi radimo", kazao je predsednik Odbora za nadzod, republikanac Džejms Komer i dodao da je važno rasvetliti ulogu predsednika.

Komer je na čelu odbora koji istražuje poslove Hantera Bajdena. Do sada je dobio hiljade dokumenata o finansijama porodice Bajden.

Nedugo pošto je Hanter Bajden postigao dogovor o priznanju krivice, Komer je sa predsednicima drugih odbora pokrenuo širu istragu povodom navoda dvojice agenata Poreske uprave da se Sekretarijat za pravosuđe nepropisno mešao u njihov posao.

Jedna od tvrdnji je i da je federalni tužilac koji je vodio slučaj protiv Hantera Bajdena, tražio da mu se da status specijalnog tužioca, kako bi mogao da premesti slučaj iz države Delaver u drugu saveznu državu.

Sekretarijat za pravosuđe je to demantovao, ali republikanci su nastavili sa istragom i tražili da tužilac svedoči pred Kongresom. Sekretarijat za pravosuđe je to odobrio.

XS
SM
MD
LG