Linkovi

Han: Napredak celog regiona zavisi od uspeha dijaloga Beograda i Prištine


Region Zapadnog Balkana je od strateške važnosti za EU - zbog toga, ali i zbog činjenice da jeste riječ o dijelu Evrope u svakom smislu te riječi, koji još nije ujedinjen sa svojom maticom, proces proširenja ne bi smio biti doveden u pitanje, poručeno je nakon neformalnog skupa u Helsinkiju.

I ministar zemlje domaćina Finske, koja trenutno predsjedava EU, Peka Havisto podsjeća na prioritete svoje zemlje:

"Za Finsku je najvažnije da se proces proširenja nastavi i zato podržavamo države kao što su Sjeverna Makedonija i Albanija. Posebno je Skopje učinilo mnogo napora kako bi započeli završni pregovori. Vjerujemo da je važno da se proces proširenja nastavi, jer dok smo trenutno u procesu Bregzita, lako zaboravimo da Balkan postoji i da tamo postoje države koje bi željele da postanu evropske članice".

Novinare je zanimao i stav ministara u vezi sa najavljenim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusijom predvođene Euroazijske unije, što je prokomentarisao ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

"To je zbunjujuće, ne možete u isto vrijeme marširati u različitim smerovima. Ako ste ozbiljni u svojoj političkoj orijentaciji, tada donosite odluke koje vas tome približavaju, ova odluka nije jedna od tih".

Napredak cijelog regiona zavisi od uspjeha dijaloga Beograda i Prištine, uvjeren je komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

"Pozitivan rezultat dijaloga Srbije i Kosova je jedan od ključnih elemenata budućih evropskih perspektiva cijelog regiona. Zato je neophodno da se na tome radi. Sada dolaze izbori i nakon njih će stvari da budu jasnije. Tada, sa novim ljudima na evropskoj strani, treba da krenemo u konačne pregovore. Sada je ključno da se ukinu carine, koje su protiv duha Unije i jedinstvenog tržista. To treba da se učini, kao što i Srbija treba da se suzdrži od diplomatske
inicijative na povlačenju priznanja Kosova, čime su okupirani širom svijeta. Obje strane treba da učine korake, kojim prilaze jedni drugima kako bi se našlo rješenje. Mislim da to nije nemoguće".


Uz ponovljen stav da je uspjeh dijaloga Beograda i Prištine ključ napretka u evropskim integracijama, većina učesnika neformalnog skupa u Helsinkiju je uvjerenja da kandidati za evropsko članstvo sa Zapadnog Balkana, S.Makedonija i Albanija, zaslužuju odluku o početku pregovora o prijemu.

Da li će tako i da bude, odlučiće oktobarski samit EU, a u slučaju izostanka dobrih vijesti za Skopje i Tiranu, slovački ministar Miroslav Lajčak upozorava:

"To bi imalo veoma ozbiljne posljedice po budućost procesa proširenja".

XS
SM
MD
LG