Linkovi

"Jačanje ekonomske saradnje Srbije i Kosova može brzo da donese konkretne rezultate"


Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Tviter nalog ambasadora SAD)
Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Tviter nalog ambasadora SAD)

Ambasdor SAD u Srbiji Entoni Godrfi ocenio je da jačanje ekonomske saradnje između Srbije i Kosova ostvariv cilj koji može da dovede do konkretnih rezultata, i da su oko toga saglasni i Bela kuća i Stejt department. U intervjuu za magazin Cord američki ambasador je odnose Beograda i Vašingtona ocenio kao "odlične", ali i rekao da je Amerika veoma zabrinuta zbog medijske situacije u Srbiji.

"Sa moje tačke gledišta, potpuno je realno razmišljanje da lideri žele da postignu trajni sporazum koji bi poboljšao život građana i doneo stabilnost regionu. Tenzije blokiraju mogućnost rasta i prosperiteta u regionu. Svi mi - specijalni izaslanik Grenel, Bela kuća, ceo Stejt department, moj tim u ambasadi - svi verujemo u to da je jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova cilj koji se može postići i koji će brzo doneti konkretne rezultate. Ojačaće poverenje i saradnju u drugim oblasima. Možda možemo da postignemo trajno pomirenje Beograda i Prištine. Nema razloga za odlaganje", rekao je Gofrdi.

Na pitanje da li je realna mogućnost da aktuelna američka administracija izdejstvuje sporazum Beograda i Prištine, Godrfi je odgovorio "zašto da ne".​

Američki ambasador u Beogradu ocenjuje da se politika Vašingtona prema regionu neće promeniti, bez obzira na to ko bude naredni predsednik SAD. Iako kaže da ne može da komentariše izbore u SAD, "uverava da će region ostati važan Vašingtonu i ambasadi u Beogradu, bez obzira na to šta se desi u novembru".

"SAD veoma zabrinute zbog medijske situacije u Srbiji"

Ambasdor Godrfi kaže da su SAD, kao i druge zemlje, veoma zabrinute zbog medijske situacije u Srbiji, a da su slobodni i nezavisni mediji "najbolji lek" za zdravlje demokratije u Srbiji.

"Respektabilne međunarodne organizacije poput Reportera bez granica, Fridom hausa, OEBS-a, EU - kontinuirano negativno ocenjuju Srbiju. Tabloidi nastavljaju da izvrću sliku, da objavljuju neosnovane, senzacionalističke priče koje kreiraju spoljni entiteti sa sumnjivom agendom. S druge strane, glasovi onih čiji stavovi nisu popularni kod vlasti, se jedva čuju ili se uopšte ne čuju".

Ambasador SAD, koji je bio jedan od posmatrača na parlamentarnim izborima 21. juna, rekao je da ni tokom izbora stranke nisu imale jednak pristup medijima, ali je ponovio da bojkot nije bio dobra ideja.

"Očekujemo izveštaj misije OEBS-a za ljudska prava i demokratiju (ODIHR), ali predviđam da će konstatovati da ima prostora za poboljšanje. Mediji nisu dali svim strankama jednaku priliku da građanima objasne kakva je njihova vizija Srbije. A kao što je rekla EU i mnogi drugi, Srbija i dalje ima mnogo posla kada je reč o izbornom sistemu. Ambasada SAD i ostale misije u Beogradu će raditi sa pojedincima i organizacijama - i onima koji su bojkotovali izbore i onima koji nisu - na promovisanju slobode medija, jačanju civilnog društva, odgovrnosti vlade".

Godrfi je kazao da je zajednički cilj da se demokratija u Srbiji ojača.

XS
SM
MD
LG