Linkovi

Fotografija zbližava ljude širom sveta


 Izložba fotografija u Los Andjelesu
Izložba fotografija u Los Andjelesu

Posle prirodnih katastrofa, kao što je cunami u Japanu 2011. ili uragan Sendi, razorna oluja koja je 2012. pogodila istočnu obalu SAD, umetnička dela se prikazuju na izložbama, na kojima se prikuplja pomoć za žrtve nepogoda.

Fotografija je prozor u svet, a nedavna izložba fotografija u Los Andjelesu prikazuje kako fotografski aparat spaja ljude širom planete. Postavku je posetio dopisnik Glasa Amerike Majk O’ Saliven.

Umetnica Džoj Fojer priprema umetničku instalaciju koja kombinuje fotografiju i predmete sakupljene sa lokacije jednog šumskog požara u Kaliforniji. Medju njima su kvake, brave i drugi kućni predmeti.

“Čujete ljude kako ponavljaju – “ništa nije ostalo”. Palo mi je na pamet – šta ako bismo mogli da nešto lepo vratimo u to “ništa.”

Predmeti su zamrznuti u kocki leda, koja se fotografiše u više navrata dok se led topi, a kompozicija menja. To je projekat grupe “Umetnost iz pepela” koju je Fojer osnovala 2007.

Posle prirodnih katastrofa, kao što je cunami u Japanu 2011. ili uragan Sendi, razorna oluja koja je 2012. pogodila istočnu obalu SAD, umetnička dela se prikazuju na izložbama, na kojima se prikuplja pomoć za žrtve nepogoda.

“Svi znamo da se katastrofe dogadjaju, tragedije se dogadjaju. Ne možemo da kontrolišemo majku prirodu, ne možemo da kontrolišemo ljude, ali ono što možemo jeste da odgovorimo na njih kroz umetnost.”, kaže Džoj Fojer

Nedavna postavka nazvana “Foto L.A.” (Photo LA) istražuje granice fotografije I umetnosti – a u njoj je učestvovala neprofitna grupa nazvana “Thuto” izloživši fotografije koje su snimila deca u Bocvani. Reč “Thuto” na Secvana jeziku znači “školovanje”, a prikupljeni novac ulaže se u školovanje dece u selu u Bocvani nazvanom Matangvanej.

Analiz Bester je predvodila taj projekat i podelila jeftine kamere deci, a zatim izabrala 32 fotografije za ovu izložbu.


“Dobili smo najmanje hiljadu fotografija, od kojih nisu sve dobre, ali su razlog za zadovoljstvo. Oduševljena sam zbog onih koje su ovde prikazane.”, navodi Aneliz Bester.

Lica iz svih delova sveta deo su druge izložbe u organizaciji medjunarodne organizacije “Žene u fotografiji”. Fotograf Keli Bigerstef kaže da fotografije žena iz više desetina zemalja pokazuju sličnosti u načinu na koji prikazuju decu, članove porodice i prijatelje.

“Svi imamo iste trenutke, bez obzira na zemlju, bez obzira na odeću koju nosimo… Svi možemo sa tim da se poistovetimo i to je divno kod ove postavke.” kaže fotograf Keli Bigefstef.

Bigerstef dodaje da fotografije poput ovih, prikupljene na izložbama ili forumima na internet, stvaraju nove zajednice i pomažu fotografima širom sveta da prikažu svoj talenat.
XS
SM
MD
LG