Linkovi

Satelitsko predvidjanje vremena sve preciznije


Snimak satelita GOES-13 Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA)
Snimak satelita GOES-13 Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA)

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu izdaje izveštaje o uraganima koji predvidjaju generalne trendove u narednih 6 meseci. NOAA očekuje umerenu sezonu uragana 2014.

Prema izveštaju o sezoni uragana na Atlantiku 2014. koji je u četvrtak izdala Nacionalna administracija za okeane i atmosferu, skaraćeno NOAA, predviđa se da će predstojeća sezona biti umerena ili ispod normalne. Ova vremenska prognoza pokazuje generalne trendove za period od 6 meseci. Ipak, preciznost ovakvih dugoročnih predviđanja često je na meti kritika, pogotovo kada se ispostavi da su netačna. Novinarka Glasa Amerike Rozen Skirbl posetila je odeljenje za satelitske operacije NOAA-e kako bi se bolje upoznala sa meteorološkim instrumentima za sastavljanje vremenskih prognoza.

Flota satelita NOAA-e prati vremenske prilike na svetu 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Tom Bojd, tehnički inženjer aeronautike u NOAA, kontroliše satelite postavljene iznad Sjedinjenih Država.

“Upravo smo ga izvukli iz skladišta i tek uspostavljamo raspored. Očekujemo da ćemo videti nekoliko ograničenja i upozoravajućih signala dok satelit ne ustali svoj rad u naredna 24 sata.”

Bojd je među desetinama inženjera aeronautike koji vode računa da svi sateliti i instrumenti pravilno funkcionišu.

Neki od njih kruže oko planete. Drugi lebde. Izazov je dobiti što precizniju sliku atmosfere, kaže Majk Kondrej iz NOAA-e.

“Oni vam daju temperature, vetrove, vlažnost, takav tip informacija. Kako se ti podaci ubacuju u kompjuterske modele Nacionalnog servisa za vremenske prilike, ti modeli izračunavaju dugoročnu vremensku prognozu za 3, 5 ili 7 dana”.

Takve dugoročne vremenke prognoze mogu da spasu živote.

Kondrej očekuje da će predviđanja postati još bolja pošto se početkom 2017. lansira satelitski sistem “Joint Polar”.

“Taj sistem će pružati veću amplitudu, drugim rečima 10 puta više podataka o atmosferskom stanju, vetrovima, temperature i vlažnosti u atmosferi”.

Te informacije će poboljšati svakodnevnu vremensku prognozu.

Sezonske prognoze se zasnivaju na još više podataka. Pored satelita, oni uzimaju u obzir posmatranja sa brodova i okeanskih bova, koji beleže temperaturu.

NOAA i Univerzitet države Kolorado izdaju godišnji izveštaj o uraganima kako bi planere i javnost obavestili o tome šta mogu da očekuju.

Kada su vode u tropskom Pacifiku toplije nego inače, to obično ukazuje na manji broj oluja na Atlantiku. Podaci sa tropskog Atlantika pružaju slične nagoveštaje, kaže naučnik Filip Klocbak, koji se javio putem Skajpa.

“Ako su vode toplije nego što je normalno, to često znači da postoji više goriva da se razviju oluje. Ako je atmosferski pritisak niži od uobičajenog to ukazuje da je atmosfera nestabilna i pogodna da se oluje formiraju i postanu snažnije”.

To nije egzaktna nauka. Prema predviđanjima, prošogodišnja sezona uragana na Atlantiku trebalo je da bude aktivna, ali nije. Medjutim, Klocbak ističe da greške služe da buduće prognoze budu tačnije.
XS
SM
MD
LG