Linkovi

Filadelfija Iglsi osvojili 52. Superboul


Kvoteberk Iglsa Nik Fols sa trofejem Vins Lombardi, namenjenom pobedniku Superboula
Kvoteberk Iglsa Nik Fols sa trofejem Vins Lombardi, namenjenom pobedniku Superboula

Filadelfija Iglsi iznenadili su Nju Ingland Pejtriotse u 52. Superboulu i trijumfovali u finalu šampionata u američkom fudbalu - 41:33, čime su došli do svog prvog trofeja Vins Lombardi, posle dva poraza u Superboulovima 1981. i 2005. godine.

Za najkorisnijeg igrača 52. Superboula, koji je odigran u Mineapolisu, proglašen je kvoterbek Filadelfije Nik Fols, koji je sezonu počeo kao rezerva zvezdi tima Karsonu Vencu, koji se povredio u 14. nedelji ligaškog dela šampionata. Fols je bacio tri tač-daun pasa i osvojio ukupno 373 jarde dodavanjem, a pred kraj prvog poluvremena uhvatio je pas za "tač-daun" posle neobične akcije Iglsa, tako da je ušao u istoriju kao jedini igrač koji je u istoj Superboul utakmici i dodao za "tač-daun" i uhvatio dodavanje za "tač-daun".

S druge strane, legendarni kvoterbek Pejtriotsa Tom Brejdi odigrao je možda najbolju individualnu partiju u istoriji Superboula, osvojio 505 jardi dodavanjem i imao tri "tač-daun" pasa, ali ni to nije bilo dovoljno za 6. titulu Nju Inglanda, drugu uzastopnu. Brejdi i trener Pejtriotsa Bil Beličik sada imaju skor 5-3 u Superboul utakmicama, pošto su 2007. i 2011. izgubili od Njujork Džajantsa, predvođenih Ilajem Meningom.

Brejdi je izjavio da planira da se vrati sledeće sezone i pokuša da osvoji još jednu titulu šampiona NFL-a, dok Nika Folsa verovatno čeka povratak u ulogu rezerve Karsona Venca.

Slavlje na ulicama Filadelfije

Više od 1.700 kilometara od Mineapolisa, u Filaldelfiji, navijači Iglsa izašli su na ulice da proslave veliku pobedu svojih ljubimaca, koji su se pridružilli svojim rivalima iz istočne divizije Nacionalne fudbalske konferencije - Vašington Redskinsima, Dalas Kaubojsima i Njujork Džajantsima, kao osvajači Superboula.

NFC Ist je sada jedina divizija u NFL-u sa četiri osvajača Superboula.

Slavlje se povremeno otimalo kontroli, tako da su bile neophodne i intervencije policije. Rano jutros, u centru grada, ekipe za čišćenje skupljale su polomnjeno staklo od izloga i srušene saobraćajne znakove.

Titula šampiona 52. Superboula je prva velika titula u profesionlanom sportu za grad Filadelfiju od 2008. godine, kada je bejzbol tim Filaldefija Filiz osvojio takozvanu "Svetsku seriju".

oslednjau titulu prvaka NFL-a Iglsi su osvojili 1960 - sedam godina pre prvog Superboula.

XS
SM
MD
LG