Linkovi

Filadelfija Iglsi osvojili 52. Superboul


Kvoteberk Iglsa Nik Fols sa trofejem Vins Lombardi, namenjenom pobedniku Superboula

Filadelfija Iglsi iznenadili su Nju Ingland Pejtriotse u 52. Superboulu i trijumfovali u finalu šampionata u američkom fudbalu - 41:33, čime su došli do svog prvog trofeja Vins Lombardi, posle dva poraza u Superboulovima 1981. i 2005. godine.

Za najkorisnijeg igrača 52. Superboula, koji je odigran u Mineapolisu, proglašen je kvoterbek Filadelfije Nik Fols, koji je sezonu počeo kao rezerva zvezdi tima Karsonu Vencu, koji se povredio u 14. nedelji ligaškog dela šampionata. Fols je bacio tri tač-daun pasa i osvojio ukupno 373 jarde dodavanjem, a pred kraj prvog poluvremena uhvatio je pas za "tač-daun" posle neobične akcije Iglsa, tako da je ušao u istoriju kao jedini igrač koji je u istoj Superboul utakmici i dodao za "tač-daun" i uhvatio dodavanje za "tač-daun".

S druge strane, legendarni kvoterbek Pejtriotsa Tom Brejdi odigrao je možda najbolju individualnu partiju u istoriji Superboula, osvojio 505 jardi dodavanjem i imao tri "tač-daun" pasa, ali ni to nije bilo dovoljno za 6. titulu Nju Inglanda, drugu uzastopnu. Brejdi i trener Pejtriotsa Bil Beličik sada imaju skor 5-3 u Superboul utakmicama, pošto su 2007. i 2011. izgubili od Njujork Džajantsa, predvođenih Ilajem Meningom.

Brejdi je izjavio da planira da se vrati sledeće sezone i pokuša da osvoji još jednu titulu šampiona NFL-a, dok Nika Folsa verovatno čeka povratak u ulogu rezerve Karsona Venca.

Slavlje na ulicama Filadelfije

Više od 1.700 kilometara od Mineapolisa, u Filaldelfiji, navijači Iglsa izašli su na ulice da proslave veliku pobedu svojih ljubimaca, koji su se pridružilli svojim rivalima iz istočne divizije Nacionalne fudbalske konferencije - Vašington Redskinsima, Dalas Kaubojsima i Njujork Džajantsima, kao osvajači Superboula.

NFC Ist je sada jedina divizija u NFL-u sa četiri osvajača Superboula.

Slavlje se povremeno otimalo kontroli, tako da su bile neophodne i intervencije policije. Rano jutros, u centru grada, ekipe za čišćenje skupljale su polomnjeno staklo od izloga i srušene saobraćajne znakove.

Titula šampiona 52. Superboula je prva velika titula u profesionlanom sportu za grad Filadelfiju od 2008. godine, kada je bejzbol tim Filaldefija Filiz osvojio takozvanu "Svetsku seriju".

oslednjau titulu prvaka NFL-a Iglsi su osvojili 1960 - sedam godina pre prvog Superboula.

XS
SM
MD
LG