Linkovi

Denver Bronkosi osvojili 50. Superboul


Kvoterbek Pantersa Kem Njutn čestita svom kolegi iz Denvera Pejtona Meninga
Kvoterbek Pantersa Kem Njutn čestita svom kolegi iz Denvera Pejtona Meninga

MVP utakmice lajnbeker Denvera Von Miler – tek 10. odbrambeni igrač i četvrti lajnbeker u istoriji koji je dobio to priznanje...

Denver Bronkosi novi su šampioni NFL-a, pošto su u jubilarnom 50. Superboulu pobedili Karolina Panterse – 24:10. Finalna utakmica ovogodišnjeg šampionata u američkom fudbalu odigrana je na „Levis stadionu“ u okolini San Franciska.

Uprkos tome što su najbolji odbrambeni tim lige, Bronkosi su u meč za titulu ušli kao ekipa sa manje izgleda, s obzirom da su njihovi rivali Pantersi imali najbolji napad i najbolji skor u ligaškom delu prvenstva, predvođeni kvoterbekom Kemom Njutnom, koji je veče ranije proglašen za MVP-ja lige.

Međutim, odbana je i ovog puta bila važnija od napada, Bronkosi su čak šest puta oborili Njutna, od čega je on dva puta isupustio loptu, a Denver ostvario dva „tač dauna“.

U oba slučaja, glavnu ulogu je imao lajnbeker Denvera Von Miler, koji je na kraju proglašen za MVP-ja 50. Superboula – 10. odbrambeni igrač i četvrti lajnbeker u istoriji koji je dobio to priznanje.

"Ušli smo u meč sa željom da odigramo našu odbranu. Oni su imali sjajan napad, mogli da dopru duboko, imali su par dobrih akcija, ali znali smo da ako budemo postojani i odigramo odbranu kako umemo, da možemo da pobedimo i to se i dogodilo", rekao je Miler na konferenciji za novinare posle meča.

Miler zbog povrede nije igrao pre dve godine, kada su Bronkosi u 48. Superboulu doživeli težak poraz od Sijetl Sihoksa – 43:8, tako da mu je sinoćnji trijmf verovatno pružio dodatnu satisfakciju.

Isto bi se moglo reći i za 39-godišnjeg kvoterbeka Denvera Pejtona Meninga – koga mnogi smatraju najboljim na toj poziciji ikada. Mening je izgubio dva od poslednja tri Superboula, uključujući i taj pre dve godine, ali je sinoć, uprkos ne baš sjajnoj partiji – 141 jarda dodavanjem, bez „tač-dauna“ - fenomenalno okončao sezonu, u kojoj se mučio sa povredom stopala i igrao ispod svog renomea.

Mening je posle sinoćnjeg trijuma pretekao Breta Farva po broju pobeda u karijeri sa 200, postao je najstariji kvoterbek sa osvojenim Superboulom i prvi kvoterbek u istoriji koji je osvojio dva Superboula sa dva različita tima – prvi 2006. sa Indijanpolis Koltsima.

Mnogi očekuju da će se Mening povući, ali je on posle meča rekao da još nije odlučio:

"Kao što sam već rekao, svako ima svoje viđenje. Pokušaću da poslušam savet svog trenera, koji mi je rekao da sačekam da se stvari slegnu i ne donosim emotivnu odluku na prečac. Verujem da ću doneti ispravnu odluku, i da se neću pokajati šta god da odlučim".

Zlatni jubilej Superboula bio je novi dokaz da je ovaj događaj postao jedna od najvećih sportskih manifestacija na svetu. Pratile su ga milijarde ljudi u svim krajevima planete, a televizije koje su ga prenosile ostvarile su milionske prihode od ustupanja reklamnog prostora tokom pauza utakmice.

XS
SM
MD
LG