Linkovi

Ponovo rade pozorišta i bioskopi, razmišlja se o karantinu za povratnike sa odmora


Arhiva - Testiranje građana na Institutu Torlak u Beogradu, 12. avgusta 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Testiranje građana na Institutu Torlak u Beogradu, 12. avgusta 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

I dok broj novoobolelih u Srbiji poslednjih dana stabilno stagnira oko jedne stotine i dok od ponedeljka važi novo ublažvanje mera u borbi protiv koronavirusa, situacija u regionu nastavlja da bude zabrinjavajuća, a rekordi po broju novozaraženih u zemljama okruženja gotovo svakog dana bivaju nadmašeni.

Bioskopi i pozorišta u Srbiji se od ponedeljka, posle višemesečne pauze zbog pandemije koronavirusa, spremaju da ponovo prime publiku, a ponovno je moguće i održavanje koncerata.

U Srbiji novoobolelo 57, preminule tri osobe

U Srbiji su u protekla 24 časa, do ponedeljka u 15 sati, tri osobe preminule od posledica korona virusa, a od testiranih 7.261 osoba virus je potvrđen u 57 slučajeva, objavljeno je na sajtu Covid19.rs.

Hospitalizovan je 881 pacijent, a na respiratoru je 44 obolelih. Ukupno je u Srbiji od posledica korona virusa preminula 701 osoba, a bilo je 30.714 registrovanih slučajeva.

Testirano je 876.929 ljudi, a stopa smrtnosti je 2,28 odsto.

Krizni štab za borbu pritiv koronavirusa odlučio je 21. avgusta da se, počevši od današnjeg dana, dozvoli održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati.

Dozvoljeno je prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi 500.

Organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija, prenosi FoNet.

Moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar, odnosno jednog praznog sedišta između ljudi.

Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otvorenom.

Posete staračkim domovima i ustanovama socijalne zaštite ponovo su dozvoljene od subote, 22. avgusta i to od 10 do 18 časova uz prethodnu najavu.

Tiodorović: Maske ćemo nositi do proleća, razmišljamo o izolaciji za povratnike sa odmora

Iako imamo više uslova da živimo normalnije, maske ćemo nositi bar do proleća sledeće godine i pri tome ćemo morati da držimo i odstojanje, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Hrvatska prednjači u Evropi po broju aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika

Za Hrvatsku je prošla sedmica bila rekordna po broju novozaraženih korona virusom od početka epidemije, a najviše slučajeva zabeleženo je u Dalmaciji, gde će u ponedeljak stupiti na snagu nove mere.

Četiri dana zaredom obaran je rekord po broju novih slučajeva, a vrhunac je dostignut u subotu, kada je zabeleženo 306 novih slučajeva u jednom danu. Hrvatska je po broju zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednje dve sedmice u vrhu EU, navodi hrvatski portal Index.

On je za RTS rekao da to što imamo više uslova da živimo normalnije, da uživamo u kulturi, da podižemo duh koji će nam omogućiti da podižemo i fizičku spremnost, strpljenje i izdržljivost, ne znači da ne ostaju mere - maske ćemo i dalje nositi.

Tiodorović smatra da su najvažniji faktor ljudi koji se vraćaju sa odmora, pre svega sa Mediterana, jer sve te zemlje pokazuju značajno povećanje broja pozitivnih i obolelih.

"Verovatno ćemo morati da razmišljamo, bude li taj trend imao ubrzanje i sa većim skokovima, da treba uvesti neku vrstu izolacije", rekao je Tiodorović. Prema njegovim rečima, polazak u školu može predstavljati na neki način opterećenje. "To je prelomni trenutak u ovoj epidemiji, zato što ne samo da deca, roditelji i prosvetni radnici imaju jedan veliki ispit, nego i celo društvo ima ispit", istakao je Tiodorović.

Dom zdravlja "Novi Sad" ukida PCR test nakon dvonedeljne izolacije

Dom zdravlja "Novi Sad" saopštio je danas da se po odluci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukida kontrolni PCR test nakon isteka izolacije od dve nedelje, kao i da će po prestanku karantina pacijenta pozvati lekar iz kovid ambulanti tog doma sa terminom kada da dođe na kontrolu.

Spisak pacijenata kojima se uskoro završava dvonedeljna izolacija Dom zdravlja "Novi Sad" dobijaće od Instituta za javno zdravlja Vojvodine i na osnovu njega pozivati pacijente na kontrolu.

Oni koji su bili u izolaciji biće pregledani u kovid ambulantama i neće biti u kontaktu sa ostalima.

S obzirom na to da se nakon izolacije neće raditi PCR testiranje, lekarski izveštaj će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta: kako se trenutno oseća, da li ima tegobe, naveo je Dom zdravlja i podsetio građane da je od krucijalne važnosti da daju tačne podatke na osnovu kojih će lekar ukinuti karantin, jer "svaki netačan i namerno prikriven podatak o zdravstvenom stanju može povlačiti za sobom i odgovornost", preneo je FoNet.

Da li koronavirus oštećuje sluh?

Direktor ORL klinike Kliničkog centra u Nišu Dušan Milisavljević izjavio je danas da će tim lekara na teško obolelim pacijentima proveriti da li koronavirus oštećuje i čulo sluha.

On je za RTS rekao da su lekari pretpostavili da, pošto korona napada čulo ukusa i mirisa, može napraviti problem i sa čulom sluha.

Tim lekara ušao je u crvenu zonu niškog Kliničkog centra, a pacijente proveravaju standardnim ORL pregledom, kao i audiometrom.

Milisavljević ukazuje da kod pojedinih pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama.

"Pacijenti se žale na nestabilnost, zujanje u uhu, najviše nas interesuje da li dolazi do oštećenja sluha. Imamo nameru da ispitamo više od 100 najtežih pacijenata i kroz par nedelja upoznamo javnost da li ima oštećenja", naveo je direktor ORL klinike.

Radiće se detaljan pregled od 40 minuta na pacijentima koji nisu na respiratoru. Milisavljević je dodao da će pacijentima biti uzeti brojevi telefona kako bi se mesec dana nakon završetka lečenja ispitalo da li se vratilo čulo mirisa i ukusa i kakvo je stanje u uhu.

XS
SM
MD
LG