Linkovi

Fauči: U SAD od koronavirusa može umreti 200 hiljada ljudi


Direktor Nacionalnog instituta za alegrije i infektivne bolesti Entoni Fauči (Foto: Rojters)

Broj smrtnih slučajeva u SAD mogao bi biti do 200 000, sa oko milion zaraženih, rekao je najviši zvaničnik za zarazne bolesti u Americi Entoni Fauči. Za to vreme, Njujork, Nju Orleans i drugi veći američki gradovi traže da se obezbede medicinska sredstva.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je za CNN da od koronavirusa u SAD može da strada između 100 i 200 hiljada ljudi. Od 2010, od gripa je umrlo između 12 i 61 hiljada Amerikanaca, pokazuju podaci Centra za zarazne bolesti. Od španskog gripa 1918/19. godine umrlo je 675 hiljada Amerikanaca, navodi Centar.

Od virusa je do nedelje umrlo 2.300 ljudi, nakon što je u subotu broj preminulih dvostruko uvećan u odnosu na prethodna dva dana. U SAD ima više od 130 hiljada zaraženih, najviše u svetu.

Džejson Braun, koji ima 27 godina i živi u Los Anđelesu, izgubio je posao u digitalnim medijima usled pandemije, i uplašen je zbog Faučijeve procene.

"Izgleda kao da samo raste i raste i raste broj. Nema vakcine. Izgleda kao da ljudi u SAD nisu ozbiljno shvatilil i čini mi se kao da će sve postajati sve drastičnije i drastičnije"

Nestašica respiratora

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, obeshrabrena je velikim porastom broja slučajeva zaraze, pogotovo u delovima oko Detroita.

"Medicinsko osoblje nosi jednu masku celu smenu, a masku treba menjati za svakog pacijenta. Treba nam pomoć i treba nam hiljade respiratora", izjavila je Vitmer za CNN.

Njujork traži još stotine respiratora, kao i maski, odela i ostalih sredstava do 5. aprila, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio za CNN.

Nju Orleans će ostati bez respiratora naredne nedelje, a vlasti Luizijane ne znaju da li će od federalnih dobiti nove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG