Linkovi

Uskoro moderni pejsmejkeri bez kablova i baterija


Kada u televizijskim emisijama vidite da se nekome elektro-šokovima uspostavljaju redovni otkucaji srca, uočićete da se celo telo podiže i spušta. To se zapravo događa kada se koristi defibrilator jer su šokovi veoma snažni. Naučnici sada rade na boljim, delotvornijim i manje šokantnim načinima da ponovo uspostave otkucaje srca.

Zamislite da još koristimo klasične telefone sa brojčanikom. Ajdin Babakani, profesor inženjerstva na univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, kaže da je to istovetno onome što koriste osobe sa tradicionalnim pejsmejkerom.

“Pejsmejkeri koriste veoma staru tehnologiju. I dalje koriste kablove, koriste baterije. I veoma su glomazni", objašnjava Babakani.

Istraživači su osmislili sistem minijaturnih čipova koji bi regulisali brzinu i defibrilaciju srca.

"Ograničenja koja smo do sada imali korišćenjem slanja signala je da jednostavno nemamo dovoljno tačaka za slanje ili mesta za distribuciju te energije širom srčanog mišića", kaže Mehdi Razavi iz Instituta za srce u Teksasu.

To će sprečiti da pacijenti osete šok kada se njihovi ugrađeni defibrilatori isključe.

"Pomislio sam da bih mogao da se pretvorim u sijalicu", priseća se pacijent Džon Oliri.

"To mi je spasilo život tada, ali je bilo i zastrašujuće da prođem kroz to jer je bilo veoma bolno", priča pacijentkinja En Banting.

Do sada, pred-klinička ispitivanja bila su uspešna.

"Uradili smo test sa šest istovremenih čipova postavljenih širom srčanog mišića i svi su slali signale zajedno", kaže Babakani.

Cilj je da se čipovi ugrade u srce na kateteru, skoro isto kao što lekari ugrađuju stentove, samo što bi čipovi bili ugrađivani kroz venu, ne kroz arteriju.

"Konačna verzija bi trebalo da bude generator koji radi na baterije. Biće tanak i ravan, odmah ispod kože", ističe Babakani.

Doktor Razavi je uporedio generator i čipove sa simfonijom i njenim dirigentom.

“Imate 30 čipova u srcu, znači imate 30 članova simfonije i imate aparat, generator struje ispod kože i to je dirigent koji vodi orkestar simultano, ujednačeno, komanduje svim čipovima koji prate njegove komande. Sada, u osnovi, oduzimate energiju iz šoka i raspoređujete tu energiju kroz čipove što doprinosi da ne osećate šok. Ne osećate ništa", objašnjava Razavi.

Istraživači procenjuju da će srčani bolesnici imati pristup toj novoj tehnologiji u narednih pet godina, što će dovesti pejsmejkere na nivo jednak pametnim telefonima.

XS
SM
MD
LG