Linkovi

Nova generacija laptop kompjutera


Ranije ove godine Intel je predstavio nove, takozvane konvertibilne “ultra-buk” laptop kompjutere

Već godinama kompjuteri neprestano postaju sve manji, tanji, brži i snažniji. Ove godine proizvođači se pripremaju da na tržište izbace novu generaciju tankih i brzih laptop kompjutera koji uz to troše manje struje od svojih prethodnika.

Već više od tri decenije kompanija Intel snabdeva proizvođače kompjutera širom sveta svojim mikroprocesorima. Njeni čipovi ugrađuju se i u kompjutere tipa Pi-si i one tipa Mek. Ali otkada su se pojavili takozvani tablet kompjuteri trend se pomerio ka malim, prenosnmim uređajima. Ranije ove godine Intel je predstavio nove, takozvane konvertibilne “ultra-buk” laptop kompjutere. Merketing funkcioner Intela, Majk Fard, objašnjava.

Ove godine sve je u znaku dodira. Imamo kompjutere osetljive na dodir sa Intelovim procesorima i sistemom Vindous 8. Ali još uzbudljiviji su “ultra-buk” kompjuteri koji su u stvari standardni laptop kompjuteri koji se lako pretvaraju u tablet kompjutere i obratno. Ovaj je proizveo Lenovo, a imamo i jedan marke Del”, kaže Fard.

U novoj liniji čipova Intel je primenio tehnologiju “ajvi bridž” koja dramatično smanjuje potrošnju. Na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike kompanija je objavila da je za jednu grupu procesora smanjenje potrošnje premašilo očekivanja.

“Energetska efikasnost nam je veoma važna. Neprestano izbacujemo procesore koji sve manje troše kako bi baterije duže trajale”, kaže Majk Fard.

Nema sumnje da će nova generacija laptop kompjutera biti hit jer će biti i jeftiniji. Do sada, takvi kompjuteri su koštali oko hiljadu dolara. Ultratanki konvertibilni kompjuteri trebalo bi da koštaju oko 600 dolara.
XS
SM
MD
LG