Linkovi

Francuska preuzima predsedavanje Evropskom unijom, Poljska OEBS-om


Zastave EU i Francuske

Francuska je danas preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, a predsednik Emanuel Makron najavio je da će zemlja fokusirati na tri ideje - oporavak, snaga i pripadnost.

Makron je ocenio da će biti potrebno razjasniti i pitanje evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, najavljujući održavanje konfrencije posvećene ovom regionu u junu 2022. godine. Zapadni Balkan je više od susedstva Evrope, jer je u srcu Evrope. Taj region danas prolazi kroz nove napetosti. Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, poručio je Makron predstavljajući prioritete predsedavanja Unijom, preneo je FoNet.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar nedavno je u intervjuu toj agenciji naglasio da Pariz podržava evropske integracije Srbije i želi da ona na tom putu napreduje što je brže moguće.

Proširenje EU je ambicija koju želimo da vodimo paralelno sa ambicijom za njeno jačanje, objasnio je Košar, što podrazumeva da Unija postane sposobnija da brani svoje interese i vrednosti u svetu koji je sve više nestabilan.

Ponekada se ove dve ambicije doživljavaju kao suprotstavljene, ali su veoma povezane, ocenio je Košar, koji smatra da za Srbiju priključenje EU ima smisao samo ukoliko se uključuje u koherentnu, efikasnu i funkcionalnu strukturu.

Košar je istakao da kalendar proširenja ne zavisi samo od Unije, već i od zemalja kandidata, od Srbije, i napretka koji ostvaruju, usvajanja evropskih normi, standarda i integrisanja pravnih tekovina EU.

Francusko predsedavanje Evropskom unijom trajaće do 30. juna naredne godine.

Predsedavanje Savetom EU rotira se između zemalja članica Unije svakih 6 meseci. Tokom ovog šestomesečnog perioda, predsedavajuća zemlja vodi sastanke na svim nivoima u Savetu, pomažući da se obezbedi kontinuitet rada EU u Savetu.

Države članice koje predsedavaju blisko sarađuju u grupama od tri, koje se nazivaju "trojke". Ovaj sistem je uveden Lisabonskim ugovorom 2009. Trio postavlja dugoročne ciljeve i priprema zajednički dnevni red određujući teme i glavna pitanja kojima će se Savet baviti u periodu od 18 meseci.

Na osnovu ovog programa, svaka od tri zemlje priprema svoj detaljniji šestomesečni program.

Trenutni trio čine predsedništva Francuske, Češke i Švedske, koje će tim redom predsedavati Unijom nakon Francuske.

Prioriteti francuskog predsedavanja

Prioriteti francuskog predsedavanja ogledaju se u motu "Oporavak, snaga i osećaj pripadnosti".

Kroz "oporavak", Francuska namerava da se omogući Evropi da podrži ekološku i digitalnu tranziciju; "snage" znači promocija evropskih vrednosti i interesa, dok "osećaj pripadnosti" znači želju da se gradi i razvija zajednička evropska vizija kroz kulturu, vrednosti i zajedničku istoriju, navodi se na sajtu Evropskog saveta.

Poljska predsedava OEBS-om

Poljska je danas preuzela predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i njen fokus biće na mirnom rešavanju konflikta u oblastima koje ta organizacija pokriva, u skladu s njenim principima i vrednostima.

Čast je i privilegija predsedavanje OEBS u 2022. godini. Naš cilj biće da nastavimo napore na izgradnji poverenja, da budemo pošten posrednik i medijator između zemalja članica, naveo je šef poljske diplomatije i predsedavajući OEBS Zbignjev Rau, peneo je FoNet.

U saopštenju se navodi da će se Poljska fokusirati na rešavanje konflikata na prostoru OEBS kroz različite formate i procesa, a posebna pažnja biće posvećena promociji sveobuhvatne podrške stanovništvu u konfliktnim područjima.

Najvažnije za nas biće da sačuvamo osnovne principe OEBS, koji svoje temelje imaju u Helsinškom završnom aktu i pratećim dokumentima, naglasio je Rau. On je istakao da istinski dijalog između država učesnica mora biti baziran na principima međunarodnog prava i snažnom predanošću mehanizmima OEBS.

Predsedavanje Poljske fokusiraće se na ekonomsku saradnju, koja je posebno važna u traganju za mirom i bezbednosti. Aktuelna pandemija kovid-19 pokazala je ranjivost i slabosti ekonomija članica OEBS i odgovor na te izazove kroz efikasne mehanizme multilateralizma biće među prioritetima Poljske, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG