Linkovi

Kraj ere Angele Merkel - tri stranke postigle dogovor o vladi


Nemačka kancelarka Angela Merkel prima buket od potpredsednika vlade i ministra finansija Olafa Šulca pred sastanak kabineta u Berlinu, 24. novembra 2021.
Nemačka kancelarka Angela Merkel prima buket od potpredsednika vlade i ministra finansija Olafa Šulca pred sastanak kabineta u Berlinu, 24. novembra 2021.

Lider nemačkih socijaldemokrata Olaf Šulc saopštio je da je postigao sporazum sa Slobodnim demokratama i Zelenima o formiranju nove koalicione vlade, čime se završava era vladavine kancelarke Angele Merkel.

Prema sporazumu na 177 stranica, koji je postignut posle dva meseca pregovora, tri stranke planiraju da ubrzaju javne investicije u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, dok će se ujedno od 2023. pa nadalje vratiti striktnoj granici zaduživanja.

Sporazumom se uspostavlja prva nemačka savezna koalicija Socijaldemokratske partije (SDP), libertanaca - Slobodnih demokrata (FDP) i ekološke Zelene stranke, a završava 16 godina konzervativne vlade Angele Merkel, što označava početak nove ere odnosa sa Evropom i ostatkom sveta.

"Želimo da budemo smeli i načinimo dodatni napredak", izjavio je Šulc na konferenciji za novinare u Berlinu, okružen liderima FDP i Zelenih. "Uložićemo velika sredstva u Nemačku kako bi ostala lider."

Neće biti lako zameniti Angelu Merkel. Vodila je Nemačku i Evropu kroz brojne krize i bila veliki borac za liberalnu demokratiju u vreme rasta autoritarizma širom sveta. Njeni kritičari kažu da je probleme dovodila pod kontrolu pre nego što ih je rešavala, i da svojim naslednicima ostavlja teške odluke na mnogim frontovima.

Savez nazvan "semafor koalicija" - zbog boja tri partije - ima većinu u donjem domu nemačkog parlamenta i nada se da će vlada položiti zakletvu početkom decembra, nakon što stranke ratifikuju koalicioni pakt.

Nova vlada će odmah naići na izazove: najveći do sada porast broja zaraženih kovidom, posledice Bregzita na celu Evropu i kriza na granici EU sa Belorusijom.

XS
SM
MD
LG