Linkovi

Fridom haus o Evroprajdu: Vlasti Srbije da obezbede prava manjinskih grupa


Arhiva - Detalj sa Parade ponosa u Beogradu 2019. godine

Bez obzira nazivate li to odlaganjem, otkazivanjem ili potpunom zabranom - najava predsednika Vučića da Evroprajd neće biti održan u Beogradu predstavlja značajno kršenje prava srpske i evropske LGBT zajednice“, ocenio je za Glas Amerike Majkl Smelcer – viši istraživač i analitičar američke nevladine organizacije Fridom haus.

Umesto pristanka na zahteve grupa - protivnika ljudskih prava, koje prete ometanjem događaja, potrebno je da vlasti Srbije obezbede prava manjinskih grupa da se mirno okupljaju bez straha od odmazde ili nasilja – što je zagarantovano državnim Ustavom“, podvlači Smelcer.

Prema njegovim rečima, odluka vlasti Srbije posebno je upadljiva zbog oštrog kontrasta u vezi sa protesima protiv Evroprajda održanih Beogradu.

Pravo na izražavanja sopstvenog mišljenja kroz kolektivnu akciju, poput mirnog protesta, jedan je od kamena temeljaca liberalne demokratije. Odobriti marš jednoj grupi - koja negira prava drugoj - krši osnovna načela liberalne demokratije i sugeriše implicitno vladino pružanje prednosti jednoj grupi nad drugom“, upozorava predstavnik nevladine vašingtonske organizacije Fridom haus.

Najviši državni zvaničnici, predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić odluku o, kako su je formulisali, odlaganju ili otkazivanju Evroprajda, obrazložili su kompleksnom političkom situacijom koju povezuju sa Kosovom – tvrdeći da za organizaciju panevropske LGBTQI+ manifestacije ne postoje bezbednosni uslovi.

Predsednik Srbije nedavno je izjavio da ga u odlaganju ili otkazivanju Evroprajda, koju organizatori i pripadnici seksualnih manjina tumače kao zabranu, neće sprečiti ni intervencije najviših svetskih zvaničnika – poput američkog ili ruskog predsednika i drugih.

Sa druge strane, Beogradom su u najmanje dva navrata tokom poslednjih nedelja bez ikakvih prepreka, marširali protivnici tog događaja koji pripadaju tradicionalnoj, konzervativnoj i ultradesničarskoj struji.

Njihovi predstavnici najavljuju i protestno okupljanje u danu kada je najavljena Evroprajd šetnja u Beogradu – 17. septembra. Inače, planirano je da čitava manifestacija u prestonici Srbije traje sedam dana. U tom periodu najavljena su brojna kulturno-umetnička dešavanja, debate i koncerti.

Jedna od zvanica koja je potvrdila dolazak je Vladimir Bilčik - izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu.

Ohrabruje me vest da nadležni u Srbiji i organizatori Europrajda zajednički rade na bezbednom rešenju za održavanje događaja onako kako je planirano. Srećan sam što mogu da objavim da sam prihvatio poziv, radujem se dolasku u Beograd 17. septembra“, napisao je Bilčik na društvenoj mreži Tviter.

Prethodno je više od 140 njegovih kolega pozvalo zvaničnike u Srbiji da omoguće održavanje te manifestacije, izvestio je u sredu portal European Western Balkans.

U vezi sa mogućim otkazivanjem ili zabranom Evroprajda do sada su se oglašavali brojni međunarodni faktori. Kada je reč o Americi, nije reagovao sam predsednik Džozef Bajden, ali se u sredu oglasio državni sekretar Entoni Blinken.

Slobode mirnog okupljanja i izražavanja su suštinske komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da se ponovo obaveže da bude domaćin Evroprajda. Prava LGBTQI+ osoba su ljudska prava“, saopštio je Blinken.

Takođe, Evropska unija ohrabrila je vlasti Srbije da nastave kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rešenje za mirno i bezbedno održavanje Evroprajda, saopštio je iz kabineta njenog portparola.

EU pridaje veliku važnost da Prajd bude održan u miru i da učesnici budu bezbedni. Unija podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije. Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete zaštiti i promociji ljudskih prava“, navedeno je u saopštenju Unije.

"Zabrana kao sramna predaja"

Njujorška nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjumans rajt voč (HRW) saopštila je da pretnje nasiljem nad učesnicima Evroprajda ne opravdavaju otkazivanje okupljanja i zatražila da Vlada Srbije odmah ukine zabranu tog događaja.

Odluka Vlade Srbije da otkaže Evroprajd je sramna predaja. Ulični protesti ekstremno desničarskih grupa i verskih subjekata već su održani. Sada Srbija ima obavezu da osigura i bezbednost i dostojanstvo učesnika Evroprajda. Pretnje dostojanstvu i pravima LGBT osoba vlasti treba da tretiraju ozbiljno. Otkazivanje regionalnog događaja je pogrešan potez", saopštio je Grejem Rid direktor programa za prava LGBT osoba u toj organizaciji.

Titula domaćina Evroprajda dodeljuje se još od 1992. godine. Beograd je odabran kao domaćin, uprkos tome što ne predstavlja deo Evropskog ekonomskog prostora.

Inače, Srbija je država u kojoj je, proteklih dvadeset godina, Parade ponosa obeležilo nasilje i državne zabrane.

Takođe, Srbija je država u kojoj nisu regulisana osnovna prava LGBT+ osoba uprkos tome što je premijerka Ana Brnabić deklarisana pripadnica te populacije.

Živi u istopolnoj zajednici sa svojom partnerkom i detetom u državi u kojoj LGBT osobe sebe smatraju obespravljenim u odnosu na većinsku heteroseksualnu populaciju.

Predsednik Srbije je odluku o dodeli novog premijerskog mandata Ani Brnabić obelodanio u istom danu kada je saopštio odluku o odlaganju ili otkazivanju Evroprajda.

Septembra 2021. učesnici Beograd prajda su, tokom protestne šetnje, ponovili zahteve za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, kao i druge mere za poboljšanje prava pripadnika seksualnih manjina.

XS
SM
MD
LG