Linkovi

Britanija traži "značajne izmene" u protokolu Bregzita o Severnoj Irskoj


Arhva - Saobraćajni znak dobrodošlice putnicima iz Republike Irske u Severnu Irsku na putu Dablin-Belfast, u blizini Njurija, 1. januara 2021, prvog dana nakon izlaska Britanije iz EU.
Arhva - Saobraćajni znak dobrodošlice putnicima iz Republike Irske u Severnu Irsku na putu Dablin-Belfast, u blizini Njurija, 1. januara 2021, prvog dana nakon izlaska Britanije iz EU.

Britanija će sledeće nedelje ponovo saopštiti Evropskoj uniji da je "značajna promena" protokola o Severnoj Irskoj od vitalnog značaja za obnovu istinski dobrih odnosa između Londona i Brisela.

Protokol je bio deo nagodbe o Bregzit razvodu koji je britanski premijer Boris Džonson ispregovarao sa EU, ali London je saopštioo da se mora prepisati manje od godinu dana nakon što je stupio na snagu zbog prepreka s kojima se kompanije suočavaju pri uvozu britanske robe u tu pokrajinu.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović, koji nadgleda odnose s Britanijom nakon Bregzita, rekao je u četvrtak da će izvršna vlast EU sledeće sedmice finalizirati mere usmerene na rešavanje pitanja trgovine nakon Bregzita u Severnoj Irskoj do kraja godine ili početkom 2022. godine.

Međutim, Šefčović je ponovio da neće ponovo pregovarati o protokolu i da će rešenja morati da se nađu u okviru dogovora osmišljenog da zadrži otvorenu granicu između Severne Irske i Republike Irske, koja je članica EU.

Očekuje se da će mere Evropske komisije biti predstavljene u sredu.

Upotreba člana 16

Britanski ministar za Brgzit Dejvid Frost održaće u utorak govor diplomatskoj zajednici u glavnom gradu Portugala, Lisabonu. Očekuje se da će on reći da beskrajni pregovori nisu opcija i da će London morati da upotrebi zaštitni mehanizam iz člana 16 ukoliko rešenja ne mogu brzo da se dogovore, prema izvodima njegovog govora koji je njegova kancelarija objavila u subotu.

Član 16 dozvoljava bilo kojoj strani da preduzme jednostranu akciju ako se smatra da protokol ima negativan uticaj.

"Niko ne bi trebalo da sumnja u ozbiljnost situacije... EU sada mora da pokaže ambiciju i volju da se uhvati u koštac s temeljnim pitanjima koja su srž protokola", navodi se u transkriptu govora.

Očekuje se i da će Frost signalizirati želju da se protokol oslobodi nadzora evropskih sudija.

"Uloga Evropskog suda pravde u Severnoj Irskoj i posledična nemogućnost britanske vlade da na razuman način sprovede veoma osetljive aranžmane u protokolu stvorili su duboku neravnotežu u načinu na koji protokol funkcioniše", navodi se u transkriptu. "Bez novih aranžmana u ovoj oblasti protokol nikada neće imati podršku koja mu je potrebna za opstanak".

Reagujući na objavljivanje Frostovog stava o Evropskom sudu, irski ministar inostranih poslova Sajmon Kovni rekao je da je britanska vlada stvorila novu "crvenu liniju" za napredak za koju zna da EU ne može da nastavi.

XS
SM
MD
LG