Linkovi

Britanija u žalosti zbog smrti kraljice Elizabete


Naslovne strane novina u Mančesteru, 9. septembra 2022.
Naslovne strane novina u Mančesteru, 9. septembra 2022.

Britanski kralj Čarls III vraća se u London u petak iz zamka Balmoral u Škotskoj, gde je njegova majka, kraljica Elizabeta, umrla u četvrtak.

Čarls, koji ima 73 godine i najstariji je monarh koji je stupio na tron, trebalo bi da u petak održi televizijsko obraćanje naciji u znak žalosti, što će biti njegovo prvo obraćanje kao šefa države.

Kralj će takođe u petak održati svoju prvu audijenciju premijerki Liz Trus u Bakingemskoj palati. Elizabeta je u utorak imenovala Trus na njenu novu poziciju premijerke, samo dva dana pre nego što je britanska kraljica umrla, kao monarh koji je najduže vladao.

Parlament u petak održava posebnu podnevnu sednicu kako bi odao počast kraljici. Premijerka Trus i drugi ministri takođe treba da prisustvuju parastosu u petak u katedrali Svetog Pavla.

Kasnije je planirano odavanje počasti oružjem u Hajd parku i drugim lokacijama.

Sahrana Elizabete biće održana narednih dana u londonskoj Vestminsterskoj opatiji i taj dan će biti određen kao Nacionalni dan žalosti.

Brda cveća ostavljena u znak počasti rastu, a ljudi se okupljaju se ne samo ispred Bakingemske palate i zamka Vindzor, već i u britanskim ambasadama i katedralama širom sveta.

XS
SM
MD
LG