Linkovi

Obeležava se 77. godišnjica Dana D


Paada entuzijasta Drugog svetskog rata u vozilima korištenimu tom ratu, u Oestrijemu, Normandija, 5. juna 2021, u osvit 77. godišnjice početka napada koji je pomogao okončanju Drugog svetskog rata.
Paada entuzijasta Drugog svetskog rata u vozilima korištenimu tom ratu, u Oestrijemu, Normandija, 5. juna 2021, u osvit 77. godišnjice početka napada koji je pomogao okončanju Drugog svetskog rata.

U nedelju se obeležava 77. godišnjica Dana D, kada su se savezničke snage iskrcale u Normandiji u Francuskoj, kako bi pomogle oslobađanju Evrope od nemačkih snaga i preokretanju kursa Drugog svetskog rata.

Operacija 6. juna 1944 bila je najveća pomorska invazija u istoriji i uključivala je kopnene, pomorske i vazdušne snage.

U iskrcavanju je učestvovalo skoro 160.000 vojnika, uključujući i one iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Godišnjica obeležavanja Dana D obično privuče hiljade posetilaca u Normandiji, ali već drugu godinu proslave su ograničene zbog pandemije koronavirusa.

Sećanja veterana

U Karantanu, u Francuskoj, Čarls Šej, star 96 godina, obeležio je godišnjicu na svečanosti u subotu kao jedini prisutni američki veteran. Šej je imao 19 godina i bio je pripadnik saniteta američke vojske kada se iskrcao na plažu Omaha, navodi Asošieted pres. Taj Indijanac Penobskot iz Mejna sada živi u Normandiji i izjavio je da je tu izgubio "mnogo dobrih prijatelja".

U petak je američka vojska odala počast penzionisanog glavnog narednika Šeja tokom male ceremonije na plaži Omaha u Normandiji, navodi list Stars and strajps.

S obzirom na to da su veterani Dana D sada uglavnom u srednjim devedesetim godinama ili su još stariji, verovatno je tek nekoliko stotina veterana i dalje živo, rekla je Ejpril Čik-Mesijer, predsednica američke Nacionalne fondacije za sećanje na Dan D.

"Ako razmislite o činjenici da je bilo 16 miliona onih koji su služili tokom Drugog svetskog rata, danas je živo samo oko 325.000 veterana iz Drugog svetskog rata, a od toga bi vrlo mali procenat bio veterani Dana D, a mi ne znamo tačan broj, ali možete da pretpostavite da bi ih verovatno bilo tek nekoliko stotina", rekla je i Čik-Mesije za Foks njuz.

Preostao samo jedan veteran francuskih jedinica komandosa koja se pridružila američkim, britanskim, kanadskim i drugim savezničkim trupama u jurišu na plaže Normandije pod kodnim imenma, izvestio je AP.

Budući da je veći deo Francuske i dalje pod strogim ograničenjima za inostrane putnike, turista koji obično hrle u Normandiju na obeležavanje godišnjice Dana D ove godine će biti malo.

Pukovnik američke vojske Kevin Šarp i još trojica američkih vojnih oficira iz 101. vazdušno-desantne divizije - iste divizije koja je učestvovala u operacijama Dana D - dobili su posebnu dozvolu u poslednji čas da prisustvuju komemoracijama u petak u Karantanu.

Američka vojska "zaista vrednuje nasleđe vojnika i padobranaca koji su došli pre nas", rekao je on za AP. "Bilo je dovoljno važno ovde poslati malu delegaciju kako bismo bili sigurni da naša zahvalnost za njihove žrtve bude objavljena".

"Sećaju se"

Turizam je možda pod ograničenjimaograničen, ali lokalni stanovnici dolaze u većem broju, javlja AP.

"U Francuskoj, ljudi koji se sećaju ovih ljudi, drže ih blizu srca", rekao je Šej. "I sećaju se šta su učinili za njih. I mislim da Francuzi nikada neće zaboraviti".

Nasuprot današnjim okolnostima, pre dve godine, američki predsednik Donald Tramp pridružio se francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, zajedno sa desetinama hiljada inostranih posetilaca, kako bi odali počast vojnicima Dana D na 75. godišnjicu iskrcavanja.

Francuska vlada objavila je u petak da planira da otvori svoje granice za strane turiste 9. juna, koristeći sistem označen bojama. Nova pravila omogućavaju vakcinisanim putnicima iz Evrope i Sjedinjenih Država da uđu u zemlju bez uslova da moraju da budu testirani na Kovid 19.

Pisanje Asošijeted presa korišćeno je u ovom izveštaju.
XS
SM
MD
LG