Linkovi

Tramp i drugi svetski lideri obeležili "Dan-D"


Britanska kraljica Elizabeta II sa svetskim liderima uoči obeležavanja Dana - D u Portsmutu, 5. jun 2019.
Britanska kraljica Elizabeta II sa svetskim liderima uoči obeležavanja Dana - D u Portsmutu, 5. jun 2019.

Predsednik Tramp pridružio se kraljici Elizabeti i drugim svetskim liderima u južnom britanskom gradu Portsmutu, na obeležavanju 75. godišnjice “Dana D” – savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Komemorativnoj ceremoniji prisustvovali su lideri iz svih delova Evrope i sveta. Britanska kraljica, predsednik Tramp, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo i drugi okupili su se u Portsmutu, odakle su se 1944. godine, otisnuli ka Normandiji mnogi od vojnika savezničkih snaga koje su učestvovale u najvećoj vojnoj invaziji u istoriji.

Deo komemoracije činili su nastupi muzičara, a glumci, zvaničnici i svetski lideri čitali su tekstove iz istorije. Tramp je pročitao molitvu koju je tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt čitao u obraćanju preko radija, na početku invazije 1944.

Predsednik Donald Tramp govori tokom ceremonije obeležavanj Dana D u Portsmutu
Predsednik Donald Tramp govori tokom ceremonije obeležavanj Dana D u Portsmutu

"Naši sinovi, ponos nacije, danas kreću u veliki pohod – u borbu da sačuvaju našu republiku, našu veru i civlizaciju i oslobode čovečanstvo od patnji. Svemogući Bože, trebaće im tvoj blagoslov jer je neprijatelj jak. Možda će odbiti naše snage ali mi ćemo se vraćati i vraćati. I znamo da će, uz tvoju milost, sa svojim pravednim ciljem, naši sinovi trijumfovati. Ali neki se nikada neće vratiti”.

Britanska kraljica hvalila je “stotine hiljada mladih vojnika, mornara i pilota” koji su došli na obale Britanije da bi se borili za slobodu.

“Mnogi se nikada nisu vratili. Herojstvo, hrabrost i žrtva onih koji su izgubili život nikada se neće zaboraviti. Zadovoljstvo mi je da u ime cele zemlje, zapravo celog slobodno sveta, kažem – hvala vam.”

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je “dar istorije” što je mogla da učestvuje u ovom obeležavanju. Kako je istakla, invazija 6. Juna 1944. i nemački poraz godinu dana kasnije pokrenuli su “pomirenje u Evropi i doveli do posleratnog poretka.”

Posle programa, Tramp se pridružio kraljici i drugim liderima u sastanku sa preživelim veteranima iskrcavanja u Normandiji.

To je bio i kraj njegove trodnevne posete Britaniji posle koje je otputovao u Irsku, gde se sastao sa premijerom Leom Varadkarom i preneo mu svoje uverenje da Bregzit neće negativno uticati na Irsku.

XS
SM
MD
LG