Linkovi

Dan D: Zahvalnost veteranima za slobodu


Veterani rekonstruisali događaje iz Normandije od pre 75 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Veterani rekonstruisali događaje iz Normandije od pre 75 godina

Vama, našim veteranima, dugujemo našu slobodu”, jedna je od mnoštva poruka upućena tokom obeležavanja sedamdeset pete godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Francuskoj – vojnoj akciji koja je bila uvod u okončanje Drugog svetskog rata.

Tim povodom širom Francuske održan je niz ceremonija. Pomen američkim vojnicima poginulim tokom iskrcavanja i u kasnijim akcijama održan je na groblju Kolevil sur Mer gde je sahranjeno njih više od 9000. Ceremoniji su, uz preživele veterane, prisustvovali francuski i američki predsednici Emanuel Makron i Donald Tramp.

Emanuel Makron i Donald Tramp uz veterane na ceremoniji
Emanuel Makron i Donald Tramp uz veterane na ceremoniji

Legija časti, najznačajniji francuski orden za zasluge, dodeljen je petorici američkih ratnih veterana. Nadomak područja na koje se pre 75 godina, pod jakom artiljerijskom i mitraljeskom vatrom, iskrcalo više od 150 000 vojnika – započinjući akciju koja je odredila kraj najvećeg ratnog sukoba u dosadašnjoj istoriji čovečanstva.

“Sećamo se palih i odajemo počast onima koji su se borili ovde u Normandiji. Oni su povratili ovu zemlju", rekao je tokom ceremonije američki predsednik Donald Tramp.

"Vas 170 veterana Drugog svetskog rata koji ste nam se pridružili je među najvećim Amerikancima koji su ikada živeli. Vi ste ponos naše nacije, vi ste slava naše Republike i zahvalni smo vam od srca", poručio je Tramp.

Saveznička akcija izmenila je budućnost Evrope i sveta, poruka je koju je uputio francuski predsednik Emanuel Makron, odajući počast veteranima za koje je rekao da nisu štedeli živote boreći se za oslobođenje Francuske.

Makron je istakao da Francuska to neće nikada zaboraviti.

“Znamo šta dugujemo vama veteranima. Našu slobodu! U ime svoje nacije želim da vam se zahvalim", bile su reči francuskog predsednika.

Saveznička akcija izmenila je budućnost Evrope i sveta, poruka je koju je uputio francuski predsednik Emanuel Makron
Saveznička akcija izmenila je budućnost Evrope i sveta, poruka je koju je uputio francuski predsednik Emanuel Makron

Simboličnim zvukom gajdi – u luci Malberi u Aromanšu obeležen je trenutak iskrcavanja britanskih vojnika tokom savezničke ofanzive. Sećanje za stradale britance održano je u mestu Ver-sur-Mer – uz prisustvo veterana i visokih zvanica. Među njima i odlazeće britanske premijerke Tereze Mej.

"Ovde u Normandiji – uvek ćemo se sećati njihove hrabrosti, posvećenosti i vere. Našim prisutnim veteranima mogu samo da kažem – hvala", rekla u svom obraćanju Mej.

Sećanje na učesnike i pomen stradalima upriličeno je i u Katedrali Baje u Normandiji. Povodom akcije koja je pre sedamdeset pet godina započeta noćnim sletom hiljada savezničkih padobranaca iza nemačkih neprijateljskih linija.

Akcija je započeta noćnim sletom hiljada savezničkih padobranaca
Akcija je započeta noćnim sletom hiljada savezničkih padobranaca

​Nastavljena je desantom bojnih borodova na plaže, pod kodnim imenom Gold, Džuno, Svord, Juta i Omaha, posle čega je počelo i iskrcavanje pešadijskih snaga. Drugi svetski rat u Evropi je formalno okončan nepunu godinu posle savezničkog iskrcavanja u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG