Linkovi

Porast tenzija izmedju Rusije i Ukrajine


Ukrajinski vojnici u blizini mesta Avdejevka u Ukrajini, 10. avgusta, 2016.
Ukrajinski vojnici u blizini mesta Avdejevka u Ukrajini, 10. avgusta, 2016.

Rusija i Ukrajina danas vode rat rečima oko tvrdnji Kremlja da je Kijev infiltrirao obučene sabotere na Krim sa zadatkom da ciljaju na “kritične infrastrukture” - što je navodna misija koju ruski predsednik Vladimir Putin sada navodi kao razlog za odluku da se povuče sa zakazanih mirovnih razgovora u Normandiji.

Ukrajinski funkcioneri ukazuju da je ta navodna misija “sabotaže” čista “fantazija” i iznose argument da će Kremlj verovatno to koristiti kao izgovor za veliku eskalaciju dvogodišnjeg konflikta u istočnoj Ukrajini, gde su snage pod pokroviteljstvom Moskve okupirale ogromne delove regije Donbas, uključujući gradove Donjeck i Luhansk.

Moskva do sada nije uspela da prikaže grupu sabotera za koje tvrdi da su pritvoreni tokom vikenda u gradu Armijansku posle sprečavanja sabotaže.

Ruske federalne bezbednosne snage su identifikovale jednog osumnjičenog po imenu Jevhen Panov. On je bivši ukrajinski vojnik čija porodica insistira da je on nestao 6. avgusta dok je bio u poseti dači svog prijatelja u oblasti koja se graniči sa Krimom.

Ukrajina insistira da njene snage na istoku jednostvano odgovaraju na napade separatističkih snaga koje su mešavina lokalnih regruta, ruskih veterana i vojnika. Oleksansder Motuzjanik, predstavnik ukrajinske predsedničke administracije je izjavio za Glas Amerike da je ove nedelje registrovano više od stotinu napada na ukrajinske snage u Donbasu, od kojih su mnogi obuhvatili i upotrebu teške artiljerije.

XS
SM
MD
LG