Linkovi

Smanjen rejting španskih banaka


Berza u Madridu
Berza u Madridu

Agencija Fič očekuje dugu recesiju u Španiji, dok prinosi na desetogodišnje obveznice te zemlje dostižu rekordne nivoe

Evropska dužnička kriza sve više se pogoršava, čemu doprinose finansijski problemi u Španiji, ali i u Italiji. Kamate na španske državne obveznice porasle su na najviši nivo od ulaska zemlje u eurozonu pošto je agencija Fič smanjila rejtinge 18 španskih banaka. Prinosi na španske 10-godišnje obveznice danas su iznosili 6,78 odsto, što je blizu nivoa koji je primorao Grčku i Portugal da zatraže međunarodnu finansijsku pomoć.

Agencija Fič je prošle nedelje smanjila rejting španskog državnog duga. Ista sudbina sada je zadesila 18 španskih banaka, među kojima je i dijelom nacionalizovana Bankija. Fič očekuje da će Španija, umjesto oporavka, biti u recesiji do najranije kraja naredne godine.

Prinosi na španske desetogodišnje obveznice istovremeno su dostigli rekordni nivo. Analitičar Danijel Alvarez kaže da investitori smatraju da je plan eurozone da pozajmi Španiji do 100 milijardi eura za dokapitalizaciju banaka samo površno rješenje.

Prvo, ne znamo detalje tog pana i čini se da svi u Evropi imaju oprečne stavove. Drugo, važan je tajming. Bile su potrebne hitne mjere, ali su grčki izbori ovog vikenda naredni važan događaj za tržišta.”

Naslov u španskim dnevnim novinama “El Mundo” ukazuje i na zabrinutost u pogledu Italije. Austrijski ministar finansija smatra da će trećoj po veličini ekonomiji u eurozoni možda biti potrebna finansijska pomoć zbog visokih troškova zaduživanja.

"To će biti priča na koju ćemo se usredsrediti uoči vikenda. Prinosi na italijanske obveznice su iznad šest odsto, a na španske i dalje 6,5 odsto, tako da ćemo o tome raspravljati narednih par dana”, kaže trgovac Vil Heden.

Evropski komesar Oli Ren uvjeren je da će pozajmica Evropske unije pomoći u rješavanju ekonomskih problema u Španiji.

“Sveobuhvatnim restrukturiranjem bankarskog sektora i uz tekuću odlučnu primjenu strukturnih reformi i fiskalnu konsolidaciju, Španija može postepeno da povrati povjerenje i stvori uslove za povratak održivog rasta i otvaranje radnih mjesta”

Izlazak Grčke iz eurozone bi međutim mogao da oteža postizanje tog cilja. Evropski zvaničnici ne očekuju da će se to dogoditi. Raspravljaju međutim o mjerama, među kojima je i ograničenje na podizanje gotovine, koje bi bile preduzete u slučaju da se dogodi najgori scenario.
XS
SM
MD
LG