Linkovi

Evropski paket pomoći Španiji


Španski premijer Marijano Rahoj
Španski premijer Marijano Rahoj

Španski premijer Marijano Rahoj pozdravio evropski paket finansijske pomoći u iznosu do 125 milijardi dolara, za spas ugroženih španskih banaka

Španski premijer Marijano Rahoj je pozdravio evropski paket finansijske pomoći u iznosu do 125 milijardi dolara, za spas ugroženih španskih banaka.

Rahoj je danas izjavio novinarima da su napori njegove umereno desničarske vlade sprečili potrebu za većom državnom pomoći i da je pomoć koju njegova zemlja dobija različita od one koju su primile Grčka, Italija i Portugal.

On je objasnio da je odluka da se pripremi paket pomoći bila teška, ali da ona predstavlja „jasnu poruku da je euro nepovratan projekat“. Španija je dugo odbacivala vesti da će joj biti potrebni krediti kakve su dobili Grčka, Irska i Portugal, ali je vlada bila primorana da poklekne pred sve većim pritiskom tržišta, na kojem je cena španskih kredita vrtoglavo rasla.

Španski ministar ekonomije Luis de Gvindos je izjavio da se dogovorom ne postavljaju uslovi ukupnoj španskoj ekonomiji i da neće biti novih mera štednje.
XS
SM
MD
LG