Linkovi

Dodatne snage EUFOR-a stigle u BiH


ARHIVA - Pripadnici EUFOR-a tokom vežbe u gradu Kalinoviku u Bosni i Hercegovini (Foto: Reuters/Dado Ruvic)
ARHIVA - Pripadnici EUFOR-a tokom vežbe u gradu Kalinoviku u Bosni i Hercegovini (Foto: Reuters/Dado Ruvic)

Dodatne snage vojne misije Evropske unije EUFOR-a pod nazivom “Altea” stigle su Bosnu i Hercegovinu. Informaciju o tome objavio je EUFOR na društvenoj mreži Tviter.

"Novopristiglo osoblje EUFOR-a se trenutno priprema za pojačane operativne patrole za podršku našim partnerima u Bosni i Hercegovini", naveo je EUFOR-a.

Kako je ranije saopštila ta misija, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a će iz predostrožnosti biti raspoređene u zemlji kao pojačanje za postojećih 600 vojnika.

Vojnici iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke stižu u BiH dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

"Pogoršana bezbednosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH. To je racionalna i primerena mera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", naveli su ranije iz EUFOR-a.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Satler, tokom razgovora sa predsedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem krajem februara, izjavio je da će dodatnih 500 vojnika EUFOR-a biti raspoređeni u delovima BiH u kojima su u proteklom periodu zabeleženi ekscesi, posebno u povratničkim naseljima.

Kabinet Željka Komšića saopštio je da je Satler obavestio predsedavajućeg Predsedništva BiH da su vojnici EUFOR-a opremljeni i posjduju tešku oklopnu mehanizaciju.

Slanje dodatnih snaga pozdravio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine.

XS
SM
MD
LG