Linkovi

Vučić: Otkazana poseta Patruševa Srbiji


Sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev posle sastanka sa Vladimirom Putinom (arhivska fotografija)
Sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev posle sastanka sa Vladimirom Putinom (arhivska fotografija)

Poseta sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa Beogradu je otkazana, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Fonet. On je precizirao da "Patrušev nije dolazio, niti će dolaziti". Ruski zvaničnik je, kako je ranije najavljeno, trebalo da dođe u Beograd u ponedeljak 28. februara.

U svetlu aktuelnog rata u Ukrajini, Srbija je u zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost navela da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji jer to nije u njenom vitalnom interesu.

O poseti Patruševa Srbiji pisali su mediji bliski vlasti pre desetak dana. Prema njihovim navodima, Patrušev je sa Vučićem trebalo da razgovara o navodnom regrutovanju "boraca sa Kosova, Albanije i BiH za ukrajinski front". Tada je spekulisano i da je trebalo da se razgovara o jačanju saradnje Srbije i Rusije na polju bezbednosti i aktuelnim izazovima na Balkanu, Evropi i svetu.

Patrušev je bio u fokusu javnosti tokom posete srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, kada je saopšteno da su dvojica zvaničnika razgovarala o takozvanim "obojenim revolucijama".

Na sastanku je istaknuto da su "obojene revolucije" postale, već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti”, navedeno se između ostalog, u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o susretu Vulina i Patruševa u decembru 2021.

Patrušev je na mestu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost od 2008, a pre toga je bio direktor Federalne bezbednosne službe (FSB) koja je naslednik KGB-a.

XS
SM
MD
LG