Linkovi

Evropski parlament usvojio predlog za sankcionisanje Dodika


Srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik

Evropski parlament (EP) usvojio je amandman trojice poslanika na godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove, koji poziva na sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, objavio jeN1.

Amandman su podneli poslanici Pedro Mares, Tonino Picula i Tijs Rojten, a za usvajanje je glasalo 504 poslanika.

U tekstu amandmana piše da "EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju za cilj kreiranje paralelnih institucija za lekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu i bezbednost".

Poslanik Tijs Rojten objavio je deo amandmana na svom Tviteru.


"Stvaranje takvih institucija oslabile bi državne strukture Bosne i Hercegovine i postale egzistencijalna pretnja njenom državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu. EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih spoljnih smetnji i poziva Savet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", piše na Tviter nalogu Rojtena.

Milorad Dodik već je pod sankcijama američkog Sekretarijata za finansije, kao i banjalučka Alternativna televizija bliska Dodiku.

XS
SM
MD
LG