Linkovi

EU o Kosovu


Portparolka Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič
Portparolka Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič

Podrška okončanju nadgledane nezavisnosti, kao i istrazi o trgoviini organima, ali bez komentara.

Koliko Brisel zna o osnovanosti optu\bi, prvobitno iznijetih u izvještaju Savjeta Evrope još 2001. - da su se u u organizaciji tadašnjah kosovskih gerilaca, medju kojima je bio i sadašnji premijer Kosova, Tači, prodavali organi zarobljenih Srba, posredstvom klinaika u Albaniji i na Kosovu? Ovo pitanje je postavljeno i danas evropskim zvaničnicima, nakon trvdnji Beograda da raspolaže pouzdanim svjedokom ovog zločina.

Evropska unija ima punuo povjerenje u istražitelje, koji se bave posebno optužbama o trgovini ljudskim organima tokom konflikta 1999. godine, rekla je danas portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijačič:

"U interesu istrage koja je u toku, zaista nisam u situaciji da komentarišem tok istrage."

Nezvanično, vjeruje se da je sada intenzivirana komunikacija Brisela sa istražiteljskim timom na terenu, koji bi trebao potvrditi ili odbaciti navode beogradskih istražitelja.

Inače, povodom okončanja nadgledane nezavisnosti, oglasio se izvjestitelj za Srbiju EP, Jelko Kacin, pozdravljajući ovaj čin ali i ukazujući na dug put koji Kosovo treba da predje do pune vladavine prava.

Ovim odgovornost kosovskih lidera postaje još veća, uvjeren je Kacin, jer ljudska i gradjanska prava moraju biti garantovana, kaže on, posebno manjinskim zajednicama i Srbima povratnicima. Domaće vlasti će i dalje imati snažnu podršku EULEX-a i KFOR-a, podsjeća se sa više briselskih adresa. Tako je danas i generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen rekao da prestanak nadglkedane nezavisnosti za misiju NATO na Kosovu ne znači bilo kakvu promjenu. KFOR ostaje, u stom broju i sa istim zadacima, najavio je prvi čovjek Alijanse.

Inače se vjeruje da će, što zbog strateškog interesa, a dijelom i zbog aktuelnih optužbi za trgovinu ljudskim organima, Unija posabno insistirati na osnaženju i nezavisnosti sudstva, efikasnosti policije, ukupno, na snažnoj vladavini prava na Kosovu, i paralaleno sa tim, uspostavljanju stabilnih odnosa sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG