Linkovi

Dačić: Pitanje Kosova nije rešeno


Premijer Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić

Srbija neće prihvatiti ni nadgledanu ni nenadgledanu nezavisnost Kosova, poručio je srpski premijer Ivica Dačić

Povodom današnjeg prestanka nadgledane nezavisnoti Kosova, srpski premijer Ivica Dačić je izjavio da pitanje Kosova nije rešeno sve dok na to ne pristane Srbija. Dačić je reagovao i povodom izjave tužioca za ratne zločine da imaju zaštićenog svedoka o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Srbija neće prihvatiti ni nadgledanu ni nenadgledanu nezavisnost Kosova, poručio je premijer Ivica Dačić povodom današnje zvanične odluke Međunarodne upravljačke grupe i Međunarodne civilne kancelarije o prestanku nadgledane nezavisnosti Kosova. Dačić je ocenio i da je priča o prihvatanju nezavisnosti Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u EU glupost, jer je, po njegovim rečima, uslov što veća relaksacija odnosa Beograd i Prištine:

"Za nas pitanje Kosova nije rešeno sve dok na to ne pristane Srbija. Da nije tako, ne bi nas toliko pritiskali da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije. Srbija je spremna za nastavak dijaloga, Srbija je spremna da definiše naše međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju."

Kako smatra bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, ukidanjem nadgledane nezavisnosti neće se mnogo toga promeniti, pogotovu na severu Kosova. Sa druge strane, rekao je danas Ivanović, to će bitno uticati na osećaj bezbednosti, političke i pravne sigurnosti za Srbe koji žive u enklavama južno od Ibra:

"Zato što su oni u nastojanju da obezbede bolje uslove za sebe ponekad imali kontakte sa Eulexom i KFOR-om, a kad stvari nisu mogle da se reše na tom nivou, onda su često pribegavali kontaktima sa međunarodnom civilnom kancelarijom, koja je delovala više na političkom aspektu, a manje se konkretno uključivala."

A posle izjave tužioca za ratne zločine Vadimira Vukčevića da srpsko tužilaštvo ima zaštićenog svedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima na Kosovu, premijer Srbije je rekao da već duže vreme srpski istražni organi imaju iskaze zaštićenih svedoka i da očekuje da međunarodna zajednica adekvatno reaguje:

"Mi smo sve ovo vreme očekivali da će ta istraga ići mnogo brže. Ona nije išla tempom koji mislimo da takva tema zaslužuje."

Dačić je dodao da je tražio da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra istraga o trgovinim ljudskim organima, isto kao što se, kako kaže premijer Srbije, redovno razmatraju i izveštaji iz Haga.
XS
SM
MD
LG