Linkovi

Riker: Kosovo da nastavi sa reformama


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker razgovaraju u Prištini, 10. septembra 2012.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker razgovaraju u Prištini, 10. septembra 2012.

Američki zvaničnik rekao je da posle okončanja nadgledane nezavisnosti Kosovo mora da nastavi sa reformama u cilju izgradnje demokratskog društva

Kosovo nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova mora nastaviti sa reformama u cilju izgradnje demokratskog društva izjavio je u Prištini zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker kazao je da veruje da Srbija i Kosovo imaju budućnost u evropskim integracijama. Na konferenciji za štampu povodom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova, Riker je poručio da Kosovo posle ovog procesa mora da nastaviti sa reformama u cilju izgradnje demokratskog društva. On je kazao da predstoje novi izazovi i novo poglavlje u kojem će SAD podržati Prištinu u jačanju ekonomijie, privatnog sektora i vladavine prava.

“Kraj nadgledane nezavisnosti je možda označio kraj izvršne vlasti Međunarodne zajednice kroz Ahtisarijev plan, ali to nije kraj snažnog međunarodnog angažovanja i pomoći, uključujući i SAD. Interesovanje međunarodne zajednice prema Kosovu će od danas biti veće“ rekao je Riker.

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je danas istorijski dan za Kosovo, zahvalivši ujedno posebno Sjedinjenim Državama na podršci dobijenoj u prošlosti. Tači je kazao da je sa Rikerom razgovarao i o primeni Ahtisarijevog plana, što je bio uslov za okončanje nadgledane nezavisnosti, rekavši da su prištinske vlasti radile i da će raditi na uključenju svih zajednica na Kosovu, kao i na uspostavljanju vlasti na celoj teritoriji.

S druge strane analitičar i novinar Živojin Rakočevic za Glas Amerike kaže da Srbi nikakav boljitak nisu osetili tokom nadgledane nezavisnosti Kosova, i da to tek neće osetiti nakon okončanja ovog procesa.

“Ne znam šta je to u proteklom periodu bilo nadgledano? Zapravo sve je bilo podržano i sve je to jedna farsa u kojoj se u toj nadgledanoj nezavisnosti nije dogodio povratak, nije se dogodio povratak na radna mesta, nismo se vratili u gradove, nema poboljšanja situacije. Sada se gubi i taj privid da neko nekoga posmatra i da stranci posmatraju šta to rade kosovske institucije. Naravno pošto te institucije nisu napravljene kako treba i sastavljene su od ljudi koji nikada, da nije bilo ovo nesreće ne bi bile u institucijama” rekao je Rakočević.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Jan Klif kaže da ne očekuje velike promene na Kosovu nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova i ističe da će Međunarodna zajednica nastaviti da prati implementaciju Ustava i zakona Kosova.

“Iskreno Međunarodna zajednica će ostati ovde na Kosovu, naravno međunarodni civilni predstavnik će završiti mandat, ali Evropska Unija će biti ovde. Evropska Unija već ima veliki uticaj na Kosovu, imamo KFOR, imamo OSCE, imamo čak UNMIK, zato će međunarodna zajednica pratiti te zakone”, rekao je Klif.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker sastao se danas i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.
XS
SM
MD
LG