Linkovi

Obama: Istorijska prekretnica za Kosovo


Američki predsednik Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama

Predsednik Obama pozdravio odluku o okončanju nadgledane nezavisnosti i pozvao Kosovo da radi na rešavanju preostalih pitanja, posebno onih sa Srbijom

Povodom okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova oglasio se i predsednik Sjedinjenih američkih Država Barak Obama. Saopštenje prenosimo integralno.

"Pozdravljam i snažno podržavam odluku Medjunarodne upravljačke grupe da se okonča nadgledana nezavisnost Kosova. Posle skoro četiri i po godine, ispunjenja odredaba iz Sveobuhvatnog predloga za rešavanje statusa Kosova, ona predstavlja veliko dostignuće za sve gradjane Kosova. Sa optimizmom, energijom i rešenošću karakterističnim za taj narod, Kosovo je postiglo značajan napredak u učvršćavanju prednosti koje je donela nezavisnost, kao i u izgradnji institucija jedne moderne, multietničke, inkluzivne i demokratske države. Predstoji još dosta posla, sada kada kosovski lideri preuzimaju punu odgovornost kako bi osigurali realizaciju svih načela utkanih u deklaraciju o nezavisnosti i Ustav, a zarad dobrobiti svih gradjana. Kosovo mora da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u odnosima sa svojim susedima i da radi na rešavanju preostalih pitanja, posebno onih sa Srbijom. To će ojačati kosovsku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, i poslužiti da promoviše stabilnost od koje zavisi budućnost regiona u evro-atlantskim integracijama. U ime američkog naroda, čestitam Vladi, Skupštini i narodu Kosova na ovoj istorijskoj prekretnici, kada Kosovo čini još jedan važan korak ka mestu koje mu sa pravom pripada u jednoj slobodnoj, celovitoj i mirnoj Evropi“. naveo je u saopštenju američki predsednik.
XS
SM
MD
LG