Linkovi

Erdogan blokira ulazak Švedske u NATO, Finska za pauzu u razgovorima sa Turskom


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

ISTANBUL - Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto sugerisao je u utorak da bi njegova zemlja mogla da razmotri pridruživanje NATO-u bez susedne Švedske, ako Turska nastavi da blokira njihov zajednički ulazak u alijansu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak je doveo u pitanje proširenje NATO-a, nakon što je upozorio Švedsku da ne očekuje podršku za kandidaturu za članstvo, pošto su za vikend u Stokholmu protestovali antiislamski i prokurdski aktivisti.

Dan kasnije, na pitanje novinara da li ima smisla da Finska i dalje bude u procesu zajedno sa Švedskom, Havisto je za lokalne medije rekao da bi njegova zemlja morala da "proceni situaciju ako se ispostavi da se pridruživanje Švedske odugovlači dugo vremena".

Međutim, kasnije je novinarima u parlamentu rekao da je njegova izjava bila "neprecizna" i da je nepromijenjena ambicija Finske da zajedno sa Švedskom postane članica NATO-a.

Dodao je da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je Havistu preneo da bi alijansa volela simultani ulazak dve zemlje.

"Međutim, naravno, postoji zabrinutost u NATO-u u pogledu toga kako će incidenti u Švedskoj uticati na to", rekao je Havisto.

U intervjuu agenciji Rojters, finski šef diplomatije rekao je da je vreme za pauzu od nekoliko nedelja u razgovorima Finske i Švedske sa Turskom da "bi se videlo gde smo kada se prašina slegne nakon trenutne situacije".

Turski mediji prenose da je da je Ankara na neodređeno otkazala trilateralni sastanak sa Finskom i Švedskom planiran za februar.

Protest zbog paljenja Kurana

Erdogan je osudio protest Rasmusa Paludana zbog paljenja Kurana , rekavši da je to uvreda za sve, a posebno za muslimane. Posebno je bio ljut na švedske vlasti što su dozvolile da se demonstracije održe ispred turske ambasade u Stokholmu pod "zaštitom" snaga bezbednosti.

„Jasno je da oni koji su dozvolili da se takva podlost dogodi ispred naše ambasade više ne mogu očekivati nikakvu dobru volju od nas u vezi sa svojom aplikacijom za članstvo u NATO-u“, rekao je Erdogan i dodao da je Švedska sigurno ukalkulisala posledice Paludanovih demonstracija.

Švedska i Finska apliicirale su za članstvo u NATO-u tokom rata u Ukrajini, nakon što su odustale od politike nesvrstanosti. Sada je proširenje NATO-a u zastoju.

Erdogan je takođe kritikovao Švedsku što je dozvolila prokurdske proteste na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Kurdistansku radničku partiju ili PKK, koja je decenijama vodila borbu protiv Turske.

PKK se smatra terorističkom grupom u Turskoj, EU i SAD, ali njeni simboli nisu zabranjeni u Švedskoj.

„Dakle, dozvolićete terorističkim organizacijama da divljaju vašim ulicama i ulicama, a onda očekujete našu podršku za ulazak u NATO. To se ne dešava“, rekao je Erdogan.

Zajednički memorandum koji su Turska, Švedska i Finska potpisale u junu sprečio je turski veto na njihovu kandidaturu za članstvo na samitu NATO-a u Madridu, gde su potvrdili da je PKK teroristička grupa i obavezali se da će sprečiti njene aktivnosti.

Turska zahteva da njen parlament ratifikuje švedski zahtev za NATO.

Švedski zvaničnici su naglasili da je sloboda izražavanja zagarantovana švedskim ustavom i daje ljudima široka prava da javno izraze svoje stavove, iako podsticanje na nasilje ili govor mržnje nije dozvoljeno.

Demonstranti moraju da podnesu zahtev policiji za dozvolu za javni skup. Policija može da odbije takve dozvole samo po izuzetnim osnovama, kao što su rizici po javnu bezbednost. Najviši švedski zvaničnici rekli su da je sloboda izražavanja ključna za demokratiju, dok kritikuju Paludanove postupke kao nepoštovanje.

Antiislamski aktivista Paludan, koji ima i dansko i švedsko državljanstvo, osnovao je krajnje desničarske stranke u obe zemlje koje nisu uspele da osvoje nijedno mesto na nacionalnim, regionalnim ili opštinskim izborima.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Švedskoj, njegova stranka je dobila samo 156 glasova širom zemlje. Njegovo spaljivanje Kurana izazvalo je kontraproteste u Turskoj tokom vikenda, gde su demonstranti spalili njegovu fotografiju i švedsku zastavu.

XS
SM
MD
LG