Linkovi

Zelenski otpustio zvaničnike za regrutaciju zbog primanja mita


Ukrajinski vojnik u regionu Zaporožje, 10. avgusta 2023.
Ukrajinski vojnik u regionu Zaporožje, 10. avgusta 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proširio je borbu proti korupcije u petak, odlukom da otpusti sve šefove regionalnih vojnih centara za regrutaciju, dok rat sa Rusijom ulazi u ključnu fazu.

Zelenski je rekao da je tokom državne istrage centara širom Ukrajine utvrđeno da su zvaničnici zloupotrebljavali položaj, od nelegalnog obogaćivanja do prebacivanja vojno sposobnih muškaraca preko granice uprkos zabrani izlaska iz zemlje.

Zelenski je dodao da je otvoreno 112 krivičnih slučajeva u okviru široke istrage, pokrenute posle korupcionaškog skandala u centru za regrutaciju u regionu Odese prošlog meseca.

"Sistem bi trebalo da vode ljudi koji tačno znaju šta rat znači i zašto su bezobzirnost i podmićivanje tokom rata izdaja", poručio je ukrajinski lider i dodao da će otpušteni biti zamijenjeni veteranima i vojnicima koji su ranjeni na frontu.

Zelenski se odlučio na najnoviji potez u veoma osjetljivom trenutku za Kijev, čiju kontraofanzivu usporava ruska odbrana širom jugoistoka zemlje. Zelenski je poručio da bi otpušteni zvaničnici, koji nisu pod istragom, trebalo da idu na front da se bore za Ukrajinu "ako žele da zadrže epolete i dokažu svoje dostojanstvo".

Eksplozije u Kijevu, na građane apelovano da siđu u skloništa

Nekoliko eksplozija čulo se širom Kijeva u petak rano ujutru. Prethodno je gradonačelnik Vitalij Kličko pozvao stanovnike da odu u skloništa zbog vazdušnih napada, a ukrajinski zvaničnici su izdali upozorenje o vazdušnim napadima širom zemlje.

Ukrajina je u petak oborila projektil u blizini dečije bolnice u tom gradu. Ostaci projektila pali su u blizini bolnice u Kijevu, ali nije bilo prijavljenih povređenih.

U međuvremenu, vazdušni prostor iznad dva ruska aerodroma - Vnukovo i Kalugo - privremeno je zatvoren u petak zbog letova dronova. Aerodromi su od tada ponovo otvoreni.

U svom dnevnom obaveštajnom izveštaju u petak o ruskoj invaziji na Ukrajinu, britansko ministarstvo odbrane je navelo da postoji "realna mogućnost" da "mali broj" savetnika Vagner grupe budu prisutni kada beloruske trupe izvode vežbu u oblasti Grodno na severozapadu Belorusije, u blizini poljske i litvanske granice, prema britanskom ministarstvu odbrane.

Britansko ministarstvo je saopštilo da će savetnici Vagnera verovatno delovati kao treneri u beloruskoj vežbi. Takođe je navedeno da je belorusko ministarstvo odbrane saopštilo da je vežba u oblasti Grodno za cilj imala da se "primene lekcije koje je ruska vojska naučila u Ukrajini".

"Rusija gotovo sigurno želi da promoviše beloruske snage kao pozicionirane protiv NATO", saopštilo je britansko ministarstvo. Međutim, malo je verovatno da će beloruske snage biti raspoređene u Grodno, dovoljno osposobljene da bi bile spremne za borbu.

U četvrtak je ruski projektil pogodio hotel u ukrajinskom gradu Zaporožju koji su članovi osoblja Ujedinjenih nacija često koristili, pri čemu je jedna osoba poginula, a 16 ranjeno, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"Zaporožje. Grad svakodnevno pati od ruskog granatiranja. Požar je izbio u civilnoj zgradi nakon što su je okupatori pogodili projektilom", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Osoblje UN je navodno boravilo u hotelu Reikartz dok je radilo u gradu, rekla je za Rojters Deniz Braun, humanitarna koordinatorka za Ukrajinu.

"Zgrožena sam vestima da je hotel koji često koristi osoblje Ujedinjenih nacija i naše kolege iz nevladinih organizacija koje podržavaju ljude pogođene ratom nedavno pogođen ruskim udarom u Zaporožju", rekla je ona u mejlu. "Odsedala sam u ovom hotelu svaki put kada sam posećivala Zaporožje".

Među 16 povređenih u udaru, četvoro je dece. Bio je to drugi udar na Zaporožje za dva dana.

Deo oblasti Zaparožje, koji je okupirala Rusija, takođe je postalo žarište rata jer se tu nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Između srede uveče i četvrtka ujutru, elektrana je izgubila vezu sa poslednjim preostalom spoljnom linijom za napajanje i prebačena je na rezervni vod, saopštila je u četvrtak državna kompanija za proizvodnju električne energije Energoatom.

"Takav režim je težak za reaktorsko postrojenje, njegovo trajanje je ograničeno projektom i može rezultirati kvarom glavne opreme energetskog bloka", navodi Energoatom na Telegramu.

Preti nestanak struje u elektrani, dodao je Energoatom.

Kasnije u četvrtak, ukrajinska mornarica je saopštila da je počeo sa radom novi privremeni "humanitarni koridor" u Crnom moru. Očekuje se da će ga prvi brodovi koristiti za nekoliko dana, saopštila je mornarica.

Koridor će biti za komercijalne brodove blokirane u ukrajinskim crnomorskim lukama i za žito i poljoprivredne proizvode, rekao je za Rojters Oleh Čalik, portparol ukrajinske mornarice.

Uprkos otvaranju koridora, rizik koji predstavljaju mine u Crnom moru, zajedno sa vojnom pretnjom iz Rusije, i dalje je prisutan.

Representatives from more than 40 countries, including the U.S. and China, pose for a group photo as they attend talks in Jeddah, Saudi Arabia, Aug. 6, 2023, to look for ways to end Russia's war in Ukraine. (Saudi Press Agency/Handout via Reuters)
Representatives from more than 40 countries, including the U.S. and China, pose for a group photo as they attend talks in Jeddah, Saudi Arabia, Aug. 6, 2023, to look for ways to end Russia's war in Ukraine. (Saudi Press Agency/Handout via Reuters)

Očekivalo se da će odluka Rusije da odustane od sporazuma o crnomorskom žitu biti istaknuta proteklog vikenda na mirovnim pregovorima o ruskom ratu u Ukrajini u Saudijskoj Arabiji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da su razgovori predstavljali "proboj" za Kijev.

"Ako zemlja želi da bude u prvom sedištu svetske politike, ona mora da postane deo ovih koordinacionih sastanaka", rekao je Dmitro Kuleba u intervjuu Rojtersu u četvrtak.

"U potpunosti smo zadovoljni dinamikom ovog procesa", rekao je on. "Verujem da je sastanak u Džedi bio iskorak jer smo po prvi put okupili zemlje koje predstavljaju [ceo] svet, ne samo Evropu i Severnu Ameriku".

U danima koji su prethodili razgovorima, bilo je nejasno da li će Kina učestvovati. Ali zvaničnici iz Kine, i više od 40 zemalja ukupno, na kraju jesu učestvovali.

U izveštaju su korišćene neke informacije dobijene od agencja Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG