Linkovi

Škole i obrazovanje uništeni u ratnim zonama u Ukrajini


Hitne službe radi na mestu uništene zgrade nakon ruskog napada na Odesu, Ukrajina, četvrtak, 20. jul, 2023. (Foto: AP/Libkos)
Hitne službe radi na mestu uništene zgrade nakon ruskog napada na Odesu, Ukrajina, četvrtak, 20. jul, 2023. (Foto: AP/Libkos)

Za mnoge đake koji žive u blizini borbenih zona u Ukrajini, obrazovanje je postalo skoro nemoguće.

Svaka škola u gradu Limanu u Ukrajini je oštećena, a mnoge su uništene. Jedna je pogođena pre nego što je taj grad zauzela Rusija u maju 2022. i zatvorena je od kada je Ukrajina povratila grad, četiri meseca kasnije.

Zahar i Maksim, koji su pohađali tu školu, prisećaju se vremena provedenog u njoj.

"Tu smo trčali duge i kratke razdaljine na časovima fizičkog. Ovde smo igrali fudbal. Na drugom spratu je bila kafeterija. Na prvom spratu je bila soba za okupljanje. Tu smo dolazili. U podrumu smo imali časove industrijske umetnosti i zdravstvenog.”

Kako se borbe ponovo približavaju Limanu, sa napadom u kojem je ubijeno osam civila početkom jula, deca kažu da se suočavaju sa još jednom godinom onlajn obrazovanja koje je počelo sa pandemijom. Lokalni lideri kažu da volonteri obezbeđuju neke potrebne stvari i internet veze.

Nadija Didenko, iz gradske vlade Limana kaže da "oni nisu dovoljni ali da su im obezbedili laptopove, tablete, štampače i pisaće materijale, ali je bilo veoma, veoma teško."

Međutim, đaci kažu da su zalihe beskorisne dok se bitke približavaju, s obzirom da internet padne ili je dostupan samo u bolnicama ili vojnim bazama. Ukrajinska vlada kaže da su hiljade škola oštećene u ratu, a stotine uništene.

Ukrajinski gradovi na ratištu: Liman
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Učenje onlajn pod ovim uslovima je bolje nego nikakvo obrazovanje, ali jedva, kaže Zahar:

“Radije ću učiti u školi nego onlajn. Preko telefona, ponekad tema nije ni jasna. U školi će ti sve objasniti, pokazati, a ti ćeš da zapišeš stvari, ideš na tablu, odgovaraš na pitanja."

Drugi navode da zaboravljaju više iz svojih školskih dana, nego što trenutno uče. U Limanu živi nešto više od 500 dece koja se bore da dobiju obrazovanje, pošto je većina porodica odavno napustila to područje.

Širom Ukrajine obrazovanje više miliona dece je narušeno. Milioni dece su takođe napustili zemlju, a više od 500 je poginulo.

XS
SM
MD
LG