Linkovi

Ruski napad na grad Zaporožje, više vojnika na granicama NATO i Rusije


Arhiva - Baterije sistema Patriot iz američkog Petog bataljona, Sedmog protivvazdušnog artiljerijskog puka, stoje pripravne u Poljskoj, u suton 10. aprila 2022.
Arhiva - Baterije sistema Patriot iz američkog Petog bataljona, Sedmog protivvazdušnog artiljerijskog puka, stoje pripravne u Poljskoj, u suton 10. aprila 2022.

Tri osobe su poginule u ruskom napadu na ukrajinski grad Zaporožje, naveo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

U toku su spasilačke operacije, rekao je Zelenski, ali nije iznio dodatne detalje o napadu.

"Zaporožje. Još jedan napad ruskih terorista. Troje ljudi je mrtvo", napisao je Zelenski.

Na snimku, koji je Zelenski objavio, vidi se dim iznad teško oštećenih zgrada. Sekretar gradskog vijeća prethodno je saopštio da je Rusija pogodila stambeno područje.

Patrioti duže u Poljskoj

Nemačka je ponudila da produži raspoređivanje svojih raketnih odbrambenih sistema Patriot u Poljskoj, verovatno do kraja godine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane objavljenom u utorak.

Berlin je u januaru poslao tri jedinice Patriot u istočnu Poljsku nakon smrtonosne eksplozije koja se dogodila u poljskom selu krajem 2022. Veruje se da je udar nanela zalutala ukrajinska protivvazdušna raketa.

Prvobitno je postavljanje sistema proizvedenih u SAD trebalo da traje najviše šest meseci. Međutim, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ponudilo Poljskoj da zadrži sisteme "preko leta, verovatno do kraja godine".

Iz Ministarstva su naveli da bi, počevši od 2024. godine, ti sistemi bili "važan doprinos" snagama za brzo reagovanje NATO, dodajući da za Poljsku neće biti produženja nakon 2023. godine.

Poljska je prvobitno odbila nemačku ponudu jedinica Patriot, umesto toga pozvala Berlin da pošalje oružje u Ukrajinu. Nemačka, koja je davala veliki doprinos Kijevu, kasnije je poslala Patriot sistem i u Ukrajinu.

Ruski raketni udari

Spasioci u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine prokopali su u ponedeljak ruševine nekoliko zgrada uništenih u dva uzastopna ruska raketna napada u kojima je poginulo najmanje devet osoba.

Spasioci rade teškom mehanizacijom na mestu zgrade uništene tokom ruskog raketnog udara, u Pokrovsku, Donjecka oblast, Ukrajina 8. avgusta 2023.
Spasioci rade teškom mehanizacijom na mestu zgrade uništene tokom ruskog raketnog udara, u Pokrovsku, Donjecka oblast, Ukrajina 8. avgusta 2023.

"Danas popodne su završene spasilačke operacije u Pokrovsku, u oblasti Donjeck, nakon jučerašnjeg raketnog napada ruskih terorista. Poginulo je devet osoba. Moje saučešće porodici i prijateljima", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su 82 osobe ranjene.

"Svima je pružena neophodna pomoć. Među ranjenima je dvoje dece", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

Pokrovsk se nalazi u regionu Donjecka, koji je bio poprište nekih od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija započela svoju invaziju u februaru 2022.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, kaže da su dve rakete pale u razmaku od oko 40 minuta, uništavajući stambene zgrade, restorane, prodavnice i administrativne zgrade i hotel popularan među stranim novinarima, humanitarnim radnicima i vojskom.

U međuvremenu, dve osobe su poginule u ruskim raketnim udarima u selu Kruhljakivka u okrugu Kupijansk, rekao je Andrij Jermak, šef ukrajinske predsedničke administracije.

Oboreni ukrajinski dronovi kod Moskve, eksplozija u skladištu

Rusija je saopštila da je oborila dve ukrajinske bespilotne letelice u blizini Moskve u sredu, jednu u blizini glavnog aerodroma južno od grada i jednu zapadno od prestonice.

"Sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama nad teritorijom Moskovske oblasti", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedan dron je oboren u blizini Domodedova, gde se nalazi jedan od najvećih međunarodnih aerodroma u Rusiji, a drugi u blizini autoputa Minsk, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Eksplozija je u sredu potresla fabriku za optičku mehaniku u gradu Sergijev Posad, 50 km severoistočno od Moskve, pri čemu je povređeno najmanje 11 ljudi, preneo je TASS pozivajući se na hitne službe.

Navodi se da se eksplozija dogodila u skladištu sa eksplozivnom opremom.

Vlasti su evakuisale objekat, navodi TASS.

Jačanje vojski sa obe strane granice NATO-Rusija

Poljska će poslati 2.000 vojnika na granicu sa Belorusijom da podrže graničnu stražu, rekao je u sredu zamenik ministra unutrašnjih poslova Mačej Vasik za državnu novinsku agenciju PAP.

Takođe u sredu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je Kolegijumu Ministarstva odbrane da će Rusija povećati snage na svojim zapadnim granicama, saopštilo je ministarstvo.

Šojgu je rekao da je Poljska članica NATO već najavila planove za jačanje svoje vojske i da očekuje da će značajne snage i oružje NATO biti raspoređene u Finskoj, koja se upravo pridružila zapadnoj alijansi koju predvode SAD.

Dogovor o slanju tenkova nemačke proizvodnje Leopard 1 iz Belgije u Ukrajinu

Desetine polovnih tenkova Leopard 1 koji su nekada pripadali Belgiji kupila je druga evropska zemlja za ukrajinske snage koje se bore protiv ruske invazije, rekao je u utorak trgovac oružjem koji je sklopio posao.

Leopardi nemačke proizvodnje bili su u središtu javne rasprave ranije ove godine nakon što je belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder rekla da je vlada istražila otkup tenkova za slanje u Ukrajinu, ali su joj navedene nerazumne cene.

Sukob je istakao problem sa kojim se suočavaju zapadne vlade koje pokušavaju da pronađu oružje za Ukrajinu nakon više od godinu dana intenzivnog ratovanja – oružje koje su odbacili kao zastarelo sada je u velikoj potražnji i često je u vlasništvu privatnih kompanija.

Arhiva - Fredi Versluis, izvršni direktor belgijske odbrambene kompanije OIP Land Sistems, koji je rekao da bi mogao pomoći Ukrajini ako dobije izvozne dozvole od belgijske regionalne vlade Valonije i Nemačke za prodaju svojih tenkova, nalazi se među desetinama nemačkih tenkova Leopard 1, u hangar u Turneu, Belgija 31. januara 2023
Arhiva - Fredi Versluis, izvršni direktor belgijske odbrambene kompanije OIP Land Sistems, koji je rekao da bi mogao pomoći Ukrajini ako dobije izvozne dozvole od belgijske regionalne vlade Valonije i Nemačke za prodaju svojih tenkova, nalazi se među desetinama nemačkih tenkova Leopard 1, u hangar u Turneu, Belgija 31. januara 2023

Fredi Versluis, izvršni direktor odbrambene kompanije OIP Land Sistems, kupio je tenkove od belgijske vlade pre više od pet godina.

On je za Rojters rekao da je sada prodao svih 50 tenkova drugoj evropskoj vladi, koju nije mogao da imenuje zbog klauzule o poverljivosti. Takođe je rekao da ne može da otkrije cenu.

Nemački list Handelsblat izvestio je u utorak uveče da je proizvođač oružja Rajnmetal nabavio tenkove i da će većinu njih pripremiti za izvoz u Ukrajinu.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG