Linkovi

Ako Ukrajina prizna Kosovo, da li gubi Kijev ili Beograd?


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prima akreditivna pisma novog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača, Beograd 18. maj 2022.

Izjava predsednika Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta da se u Kijevu razgovara o priznavanju nezavisnosti Kosova i otvaranju kancelarije za vezu u Prištini, ispraćena je brzom reakcijom ukrajinskog ambasadora u Srbiji da se zvanična politika neće menjati - ali, uz priznanje da postoje glasovi koji to zagovaraju. Reagovao je i predsednik Srbije koji je poručio da će Ukrajina "izgubiti sve što ima ako prizna Kosovo".

Ukrajinski poslanik i predsednik Odbora za spoljne poslove u parlamentu, Oleksandr Merežko, jedan je od potpisnika pisma parlamentaraca iz evropskih zemalja i SAD, kojim se traži od Vašingtona, Brisela i Londona da pooštre politiku prema Srbiji u kontekstu Kosova.

Povodom tog pisma, u intervjuu kosovoskoj televiziji K7 Merežko je nagovestio da u Ukrajini ima zagovornika promene politike prema priznanju Kosova. On se u sredu ogradio da je izneo svoj lični stav o priznanju Kosova, te da o tome konačnu odluku donosi predsednik Ukrajine, a ne parlament. Merežko i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, inače, dolaze iz iste političke partije.

Član ukrajinskog parlamenta Oleksandr Merežko (arhiva)
Član ukrajinskog parlamenta Oleksandr Merežko (arhiva)

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač u utorak je rekao da Kijev poštuje teritorijalni integritet Srbije i da je stav Ukrajine "principijelan i stabilan", preneo je FoNet.

Ali, Tolkač je konstatovao da je kosovsko rukovodstvo uvelo sankcije Rusiji - za razliku od Srbije - i da u tom smislu "ne čudi što sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova".

Novinar i politikolog Boris Varga za Glas Amerike ocenjuje da su Merežkov potpis na pismu i njegovi komentari postigli cilj - barem na neformalan način.

“A to je da se skrene pažnja da postoji asimetrija u dobrim odnosima između Ukrajine i Srbije. Ukrajina je principijelna u svom stavu prema nepriznavanju Kosova, dok Srbija javno govori kako poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali ne uvodi sankcije Rusiji zbog teritorijalnih osvajačkih ratova. Takvo dvolično ponašanje Beograda u zvaničnom Kijevu tumači se kao podrška agresoru u ratu protiv Ukrajine”.

Novinar i politikolog Boris Varga (privatna arhiva)
Novinar i politikolog Boris Varga (privatna arhiva)

Varga, koji je završio magistarske studije u Lavovu i autor je knjige "Evropa posle Majdana", skreće pažnju na to da se u ukrajinskom javnom mnjenju Srbija smatra ruskim saveznikom.

"Ukrajinci čitaju istraživanja javnog mnjenja o odnosu Srbije o ratu u Ukrajini i sve im je jasno. U ukrajinskim medijima dominiraju svi ti skupovi iz Srbije sa portretom Putina, simbolima Z, amblemima Vagnera i podrškom rata protiv Ukrajine. U ukrajinskoj javnosti i među političkim partijama oštro se govori o otvorenom upozorenju, pa čak i sankcijama Srbiji".

Ako i dođe do promena u stavu Kijeva prema Kosovu, to je isključivo zasluga Beograda, kaže u razgovoru za Glas Amerike spoljnopolitički komentator i novinar Boško Jakšić. Ukrajina nije menjala stav o Kosovu otkako je proglasilo nezavisnost 2008, i nije otvorila kancelariju za vezu u Prištini - kakvu Rusija ima od 2005. godine.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, arhiva
Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, arhiva

"Beograd se jednoj zemlji koja ga podržava u naporima za očuvanje Kosova, zahvaljuje na način što šalje diplomate i zvaničnike u Moskvu u ovim trenucima rata, i što je pristao da osudi agresiju u nekoliko formalnih rezolucija... Mislim da bi apsolutno, ukoliko Ukrajina bude priznala Kosovo, onda je to potpuno zaslužen odgovor Beogradu".

A kakve bi bile posledice na širem planu ako se to desi?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, reagujući na izjave poslanika Merežka, kazao da će "Ukrajina izgubiti sve što ima u rukama ako prizna nezavisnost Kosova".

Boško Jakšić smatra da to jeste deo dileme koja postoji u Kijevu.

"Jer saglasnost sa Kosovom na neki način izbija argument predsedniku Zelenskom u zahtevu da se svi delovi okupirane Ukrajine vrate pod vlast Kijeva. Tako da to jeste jedna veoma osetljiva i delikatna diplomatska igra, ali postoje na globalnoj sceni i mnogi koji nisu baš preterano spremni za sentimente i te vrste osetljivosti, pogotovu ako neko drugi mora da plaća cenu", kaže Jakšić i ističe da bi Beograd bio na diplomatskom gubitku ako Ukrajina ipak prizna Kosovo.

"Srbija je ta koja polako gubi saveznike u oba vektora svoje spoljne politike. Srbija gubi vernog saveznika Ukrajinu po pitanju teritorijalnog uvažavanja integriteta, ali Beograd zbog lojalnosti Moskvi svakim danom gubi savzeništvo sa Zapadom i evropske integracije, što je daleko veća šteta za Srbiju", zaključuje Boris Varga.

Srbija je jedina zemlja kandidat za EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG