Linkovi

Egipat pozvao Ilona Maska da se uveri ko je gradio piramide


Amfiteatar "svetslog i zvuk" u kompleksu piradmia u Gizi.
Amfiteatar "svetslog i zvuk" u kompleksu piradmia u Gizi.

Egipatska ministarka za međunarodnu saradnju pozvala je Ilona Maska, osnivača kompanije Spejseks, da poseti njenu zemlju nakon što je Mask na Tviteru napisao da su vanzemaljci gradili piramide.

Mask je u subotu tvitovao: "Vanzemaljci su gradili piramide, očigledno."

Maskov status na Tviteru naveo je Raniju Al Mašat, ministarku za međunarodnu saradnju, da odgovori: "Pratim vaš rad sa velikim divljenjem. Pozivam vas i Spejseks da istražite spise o tome kako su građene piramide i da obiđete grobnice graditelja piramida. Gospodine Mask, čekamo vas."

Nije izvesno da li je Maskov tvit bio ozbiljan ili šaljiv. Međutim, nekoliko TV serija i knjiga je zasnovano na premisi da su vanzemaljci izgradili drevne piramide u Egiptu.

Dnevnik "Egipat danas" (Egypt Today) objavio je na svom vebsajtu da je čuveni egipatski arheolog Zahi Havas takođe komentarisao ovu temu na društvenim medijima, i rekao da je Maskov tvit "kompletna halucinacija."

Osnivač i direktor kompanije Spejseks Ilon Mask u dizajn studiju kompanije u Hotornu u Kaliforniji.
Osnivač i direktor kompanije Spejseks Ilon Mask u dizajn studiju kompanije u Hotornu u Kaliforniji.

Havas je dodao da je "pronašao grobove graditelja piramida koji su svima rekli da su graditelji bili Egipćani i da nisu bili robovi." Rekao je da je izgradnja piramida u starom Egiptu bila "nacionalni projekat."

Mask je, po svemu sudeći promenio mišljenje i na svom Tviteru nalogu kasnije stavio link za tekst o izgradnji piramida. Napisao je: "Ovaj članak BBC-ja sažeto i razumno objašnjava kako su građene."

XS
SM
MD
LG