Linkovi

Virtuelna realnost "teleportuje" turiste do Keopsove piramide


Tim istraživača uključen u projekat ScanPyramid dospeo je u svetske vesti protekle nedelje kada su saopštili da su pronašli šupljinu u Keopsovoj piramidi. I mada ta šupljina ostaje misterija, detaljna mapa piramide u izradi tog naučnog tima, sada posetiocima omogućava da istražuju njene dubine sa bilo kog mesta na svetu.

Ovo je pogled na Keopsovu piramidu u kojem je uživao mali broj srećnih ljudi. Ali uskoro će to postati uobičajeni pogled, nadaju se inženjeri na projektu ScanPyramid.

“Zahvaljujući ovom postupku možemo da se teleportujemo u Egipat, unutar piramide, sa grupom i vodičem. Naš sistem omogućava da razgovaramo jedni s drugima u realnom vremenu. Novost u svetu virutelne realnosti je da više niste izolovani već ste u grupi, čak i vaša porodica. Naravno možete da obiđete prostorije u koje ne biste mogli da uđete u pravoj piramidi”, ističe Mehdi Tajubi, ko-direktor projekta "ScanPyramids"

Obilazak u virtuelnoj realnosti je moguć zahvaljujući tehnologiji specijalne projekcije slike, koja pruža pogled na unutrašnjost Keopsove piramide bez presedana.

Ovo bi čak mogla da bude budućnost poseta drevnih mesta – posetioci sa naočarima za virtuelnu stvarnost hodaju kroz Keopsovu piramidu sa vodičem, ulazeći u prostore koje nikada ne bi mogli da obiđu u stvarnom životu.

“Naša nova tehnologija nam pomaže da vidimo kroz kamen i da bolje spoznamo piramidu. Ovaj projekat je poboljšao mionsku tomografiju i možda će imati primenu i u drugim naučnim poljima”, ističe Tajubi.

Tim istraživača na projektu “ScanPyramid” unutar piramide koristi mionsku radiografiju umesto rendgenskih zraka. Mioni lako prolaze kroz čvrste predmete poput kamenja na piramidama što je i omogućilo timu istraživača da uoče šupljinu u Keopsovoj piramidi, koju niko do sada nije video.

Taj prostor dužine od oko 30 metara je nepristupačan.

“To otkriće, velika šupljina iznad Velike galerije je bilo iznenađenje. U martu 2016. smo na prvim miografijama videli kraljevsku odaju i veliku galeriju. Ali kada smo primetili horizontalnu liniju u blizini velike galerije, pomislili smo da to ima nekakav značaj. Zatim smo upotrebili razne tehnike kako bismo definitivno utvrdili da postoji šupljina”.

Na žalost, šupljina bi zauvek mogla da ostane misterija. Uprkos čvrstini piramide, rad u njenoj unutrašnjosti je veoma rizičan, i trenutno se ne planira bušenje grobnice, kako bi se istražila šupljina.

XS
SM
MD
LG