Linkovi

Korak napred u tehnologiji hajperlupa


Inženjeri Hajperlupa nedavno su napravili značajan korak ka tome da dokažu da je njihov novi sistem za prevoz, koji počiva na vakuum-cevi zaista mogao da bude naša budućnost... a ne samo nešto oko čega se u javnosti diže prašina. Biznismen Ilon Mask napisao je na Tviteru da je od američke vlade dobio usmenu dozvolu za pravljenje podzemnog tunela za hajperlup od Njujorka do Vašingtona. Kada novi sistem zaživi, između ova dva grada će se putovati samo 29 minuta, umesto sadašnjih više od tri sata - koliko je potrebno ako idete vozom.

Nije mnogo, ali možete da vidite trenutak kada se točkići na hajperlup kolicima odvoje od površine po kojoj se kreću... To je, kažu njegovi tvorci, velika stvar...

"Naš Kiti Hok momenat se dogodio, ovo je istorijski trenutak. Moći ćemo da prevozimo ljude i teret brže nego ikada pre. Iz korena ćemo promeniti način na koji svet funkcioniše. Bezbedniji, brži, čistiji prevoz. Svet će ponovo postati kao jedno selo", ističe Šervin Piševar iz kompanije "Hajperlup 1."

Hajperlup bi trebalo da prevozi ljude brzinom i do 1.200 kilometara na sat. Trenutno, nije ni blizu toga, ali oni koji ga prave, kažu da je ovo dokaz da koncept radi.

"Prvi hajperlup na svetu radi, tu iza nas. Sada ga prikazujemo svetu, imamo mnogo toga da saopštimo, ali ono što je važno jeste da smo napravili pravi vakuum, kao da smo stvorili naše lično nebo u cevi, i da letimo na visini od 60 kilometara. Naš sistem za propulziju funkcioniše, levitacija takođe radi. Hajperlup je postao realnost", objašnjava Piševar.

Mnogo je onih koji kritikuju ideju hajperlupa, ali svaka uspešna proba doprinosi još jednom malom koraku da se zauvek promeni način na koji putujemo.

"Imamo levitaciju i usmeravanje. Levitacija je magnetna, kao i usmeravanje. Imamo elektromagnetnu propulziju, koja je u stvari sistem bez dodira i pokreće vozilo kroz cev. I na kraju imamo cev, koja stvara vakuumsko okruženje i omogućava da vozilo leti kroz cev, uz veoma malo trenje", kaže Džoš Gigel iz kompanije Hajperlup 1.

Tokom poslednje probe dostignuta je brzina od 113 kilometara na sat... Tokom sledeće trebalo bi da se poveća do 400 kilometara na sat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG