Linkovi

Američki zvaničnici: Kina veća pretnja od Rusije


Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen i direktor FBI Kristofer Rej

Kina vodi kampanju bez presedana da bi uticala na američko javno mnjenje uoči kongresnih izbora u novembru i predstavlja najveću dugoročnu kontraobaveštajnu pretnju po Sjedinjene Države, saopštili su u sredu bezbednosni zvaničnici.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen i direktor FBI-aja Kristofer Rej svedočili su u Senatu o tvrdnji predsednika Donalda Trampa da se Kina meša u američke izbore.

Na pitanje da li je Peking veća pretnja po zemlju od Moskve, Nilsen je odgovorila da postoje dve vrste pretnji po bezbednost američkih izbora: hakovanje ili remećenje izborne infrastrukture, koja obuhvata biračke spiskove i glasačke mašine, i kampanje za uticaj na izbore.

"Kina apsolutno ulaže napore bez presedana da utiče na američko mnjenje", rekla je Nilsen i dodala da "do sada nisu viđeni podaci da Peking pokušava da ugrozi izbornu infrastrukturu."

Rej je bio još oštriji u odgovoru da li Kina predstavlja veću pretnju od Rusije, čije su aktivnosti tokom predsedničkih izbora 2016. godine predmet sveobuhvatne federalne istrage, kojom se pokušava utvrditi i da li je Moskva sarađivala sa Trampovom kampanjom da utiče na glasanje.

"Kina na više načina predstavlja najširu, najkomplikovaniju, najdugoročniju kontraobaveštajnu pretnju s kojom se suočavamo", upozorio je Rej.

Naglasio je da se Rusija bori da ostane relevantna posle raspada Sovjetskog saveza i da je reč o "aktuelnoj borbi", a da Kina vodi borbu budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG