Linkovi

Dve hiljade bivših zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe zatražilo ostavku Vilijama Bara


Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar
Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar

Grupa od oko dve hiljade bivših zvaničnika američkog Sekretarijata za pravosuđe, iz redova demokrata i republikanaca, zatražila je u pismu ostavku aktuelnog sekretara za pravosuđe Vilijama Bara zato što je intervenisao u sudskom procesu koji se vodi protiv Majkla Flina, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa.

Sekretarijat za pravosuđe je prošle nedelje odlučio da odustane od optužbi protiv Flina, koji je priznao da je lagao FBI o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama.

U pismu, koje su potpisali bivši službenici Sekretarijata za pravosuđe, navodi se da je odluka sekretarijata "izuzetno retka, ako ne i bez presedana" i da Bar koristi sekretarijat kao sredstvo za promovisanje ličnih i političkih interesa predsednika Trampa.

Napominje se i da je predlog za odbacivanje optužbi, podnesen sudu, potpisao samo Bar (čije je imenovanje na položaj sekretara bilo političko), a ni jedan iskusni tužilac.

Potpisnici pisma priznali su da je malo verovatno da će Bar podneti ostavku, ali su zatražili od sudije koji vodi slučaj protiv Flina, da "pomno ispita razlog koji je Sekretarijat naveo za odbacivanje optužbi", da odbije zahtev Sekretarijata i izrekne kaznu Flinu.

Bar je u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es prošle nedelje odbacio kritike da je odlučio da odbaci optužbe protiv Flina zarad predsednikovih interesa i dodao da je odluku zasnovao na preporuci jednog federalnog tužioca.

XS
SM
MD
LG