Linkovi

Odloženo izricanje presude bivšem Trampovom savetniku


Bivši savetnik za bezbednost predsednika Trampa Majkl Flin
Bivši savetnik za bezbednost predsednika Trampa Majkl Flin

Federalni sudija u Vašingtonu odložio je izricanje kazne Majklu Flinu, bivšem savetniku predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost i najvišem zvaničniku administracije protiv kojeg je podignuta optužnica u istrazi o vezama Trampovog izbornog štaba sa Rusijom.

Flin sarađuje sa istragom koju vodi specijalni tužilac Robert Maler zbog čega se nije očekivala značajnija zatvorska kazna, ali mu je sudija uputio oštre reči, nagoveštavajući da bi kazna mogla da bude stroža nego što se mislilo. Presuda je odložena kako bi Flin mogao da nastavi saradnju sa Malerovim timom.

Advokati Majkla Flina zatražili su od suda da odloži izricanje kazne nakon što je savezni sudija, Emet Saliven, upozorio Flina da, ukoliko se presuda izrekne danas, možda neće dobiti sve povlastice koje mu pripadaju zbog saradnje sa istražiteljima.

Majkl Flin ispred suda u Vašingtonu
Majkl Flin ispred suda u Vašingtonu

Majkl Flin je pre više od godinu dana priznao je da je lagao istražitelje FBI-ja o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama.

Nedavno su Flinovi advokati optužili FBI za nepravedan tretman, tvrdeći da nije bio dovoljno upozoren na posledice laganja agentima. Međutim,kasnije su odustali od te strategije a Flin je rekao sudiji da je bio svestan da je laganje agenata FBI-a federalno krivično delo, dodajući da priznaje odgovornost i krivicu.

General-potpukovnik u penziji i bivši direktor vojno-obaveštajne agencije postao je deo Trampovog užeg kruga kada se pridružio njegovom izbornom štabu 2016.

Predsednik Tramp je jutros poželeo Flinu sreću u tvitu u kojem je rekao: “Biće zanimljivo da vidimo šta ima da kaže, uprkos ogromnom pritisku koji se stavlja na njega, o dosluhu sa Rusijom u toku naše sjajne i izuzetno uspešne političke kampanje. Nije bilo dosluha!”

​Specijalni tužilac Robert Maler preporučio je da se Flinu ne izrekne zatvorska kazna zbog “značajne saradnje” sa istragom. Flina su istražitelji ispitivali u 19 navrata, ukupno više desetina sati.

Sudija je uzeo sve to u obzir, kao i 33 godine javne službe penzionisanog generala ali je izjavio da “ne želi da prikriva svoje gađanje” zbog njegovih prestupa i rekao mu “Moglo bi se reći da ste prodali svoju zemlju.”

XS
SM
MD
LG