Linkovi

Uragan Dorijan udario na Severnu Karolinu


Drvo oboreno na parkingu hotela u Vilmingtonu u Severnoj Karolini, 6. septembra 2019.
Drvo oboreno na parkingu hotela u Vilmingtonu u Severnoj Karolini, 6. septembra 2019.

Nakon što se nekoliko dana polako kretao uz jugoistočnu obalu SAD, uragan Dorijan je udario u kopno na području Severne Karoline. Oluja jačine kategorije jedan je donela obilnu kišu, jake vetrove i poplave. U naletu Dorijana na Južnu i Severrnu Karolinu stradalo je četvoro ljudi, prenosi ABC. Više od 330.000 domova je bez struje na jugoistoku SAD.

Oko oluje Dorijan spustilo se na Rt Hateras u Severnoj Karolini, sa vetrovima jačine 144 kilometra na čas.

Uragan je izazvao katastrofalne poplave na ostrvu Okrakouk, a na teren su odmah izašli pripadnici spasilačkih timova. Spasioci su situaciju ocenili kao veoma opasnu i apelovali na ljude da se momentalno sklone iz nižih delova koji su poplavljeni.

Dorijan udario na Severnu Karolinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

“Najveća opasnost, dok se uragan kreće uz obalu, su olujni talasi visine od dva metra i bujične poplave”, upozorio je guverner Severne Karoline Roj Kuper.

Evakuisani iz Južne Karoline počeli su da se vraćaju i saniraju štetu posle uragana. U Severnoj i Južnoj Karolini prijavljeno je najmanje 20 tornada.

Stotine hiljada ljudi u centru Čarlstona ponovo imaju struju.

Nacionalni centar SAD za uragane saopštio je da se "blago slabljenje" Dorijana očekuje "tokom narednih nekoliko dana". Centar je saopštio da se očekuje da Dorijan ostane "moćni uragan, dok se njegov centar premešta nedaleko od obala Južne i Severne Karoline".

Poplave na ulicama Vilmingtona u Severnoj Karolini
Poplave na ulicama Vilmingtona u Severnoj Karolini

Dorijan će ostati moćna oluja i tokom vikenda. Upozorenja zbog tropske oluje objavljena su ka severu do Martas Vinjard u Masačusesu, javio je Nacionalni centar za uragane.

Kanadski Centar za uragane izdao je upozorenje za nadziranje uragana sve do Nove Škotske.

"Bahami kao da su bombardovani"

Nadležni su saopštili da je broj žrtava uragana, koji je pogodio Bahame kao oluja najjače kategorije, porastao na 30, ali se strahuje da će biti i veći jer je tek počela pretraga ruševina.

Međunarodni timovi za potragu i spasavanje raširili su se preko ostrva Abako i Grand Bahami tragajući za preživelima.

Kuće su potpuno srušene.

Sve na Abaku je potpuno uništeno, bukvalno kao da su nas bombardovali”, kaže jedan stavnovnik tog ostrva.

Duga se uzdiše iznad ruševina koje je iza sebe ostavio uragan Dorian, u gradu Mad, Veliki Abako, Bahami, 5. septembra 2019.
Duga se uzdiše iznad ruševina koje je iza sebe ostavio uragan Dorian, u gradu Mad, Veliki Abako, Bahami, 5. septembra 2019.

Međunarodna humanitarna pomoć, voda i hrana, stižu za oko 70 hiljada ljudi.

Kruzerske kompanije Rojal Karibioan i Volt Dizni, koje obično prevoze srećne turiste po odmaralištima na Bahamima, umesto toga koriste svoje brodove za dopremanje hrane, vode, baterijskih lampi i druge vitalne pomoći.

Univerzitet Hampton iz Virdžinije ponudio je besplatne časove i smeštaj za studente Univerziteta na Bahamima tokom tekućeg jesenjeg semestra.

XS
SM
MD
LG