Linkovi

Dorijan ojačao u "izuzetno opasan" uragan, kreće se ka obali SAD


Američka mornarica na Floridi priprema se za dolazak uragana Dorijan
Američka mornarica na Floridi priprema se za dolazak uragana Dorijan

Uragan "Dorijan" ojačao je u "izuzetno opasnu" četvrtu kategoriju, dok se kreće prema severozapadnom delu Bahama, na putu ka istočnoj obali Floride.

Uragan, praćen vetrovima jačine 230 kilometara na sat, preti milionima stanovnika Floride, kao i poznatim atrakcijama kao što su Dizni vorld i Svemirski centar Kenedi.

Međutim, Nacionalni centar za uragane saopštio je da meteorolozi još nisu sigurni da li će Dorijan direktno udariti istočnu obalu Floride ili će samo proći pored tog područja.

Međutim, rizik se povećava za druge delove SAD, s obzirom na to da centar za uragane upozorava na "mogućnost snažnog vetra i pretećih plimskih talasa" duž obala Džordžije i Južne Karoline.

Strahuje se da bi Dorijan mogao da bude najsnažniji uragan koji je pogodio istočnu obalu Floride za gotovo 30 godina, iako meteorolozi upozoravaju na "veoma nestabilnu" putanju oluje.

Predsednik Donald Tramp, čije letovalište Mar-a-lago bi moglo da bude pogođeno olujom, proglasio je vanredno stanje na Floridi i naložio Federalnoj agenciji za vanredne situacije da koordiniše operacije u toj saveznoj državi.

Trampovo letovalište Mar-a-lago na Floridi
Trampovo letovalište Mar-a-lago na Floridi

Tramp je rekao da "Mar-a-lago može sam da se brine o sebi" i da je više zabrunut za Floridu.

Tramp je u subotu tvitovao " da je veoma teško predvideti putanju uragana, osim da je reč o jednom od najvećih i najsnažnijih poslednjih decenija".

S obzirom na to da je putanja uragana još nesigurna, dok se dolazak oluje očekuje sa nekoliko dana, vlasti na Floridi nisu naredile masovne evakuacije.

"Ponekad, ako se evakuišete prerano, možete se naći na putu uragana, ako se njegova putanja promeni", rekao je guverner Floride Ron Desantis, koji je ipak savetovao stanovnicima da naprave rezerve hrane, vode i lekova za najmanje nedelju dana.

Gradonačelnici pojedinih manjih mesta na Floridi ipak su pozvali građane da se evakuišu. U toj saveznoj državi angažovane su i hiljade pripadnika Nacionalne garde.

XS
SM
MD
LG