Linkovi

Tramp "promenio" putanju uragana Dorijan


Predsednik Donald Tramp sa mapom na kojoj je flomasterom izmenjena putanja uragana Dorijan da bi se obuhvatila Alabama
Predsednik Donald Tramp sa mapom na kojoj je flomasterom izmenjena putanja uragana Dorijan da bi se obuhvatila Alabama

Predsednik Donald Tramp ponovo je u centru pažnje američke javnosti, ovog puta zbog komentara o putanji uragana Dorijan.

Većina Trampovih tvitova o uraganu, koji se u četvrtak približio američkoj obali, bili su usredsređeni na južnu saveznu državu Alabamu koja, prema navodima meteorologa, nikada nije bila na direktnoj putanji oluje.

Međutim, predsednik je tvrdio suprotno, a medije koji su ukazivali na nedoslednosti u njegovim izjavama, optužio je da su "lažne vesti".

Meteorolozi koji rade za vladu, kao i oni koji izveštavaju za nacionalne televizijske mreže - iako obično izbegavaju da budu uvučeni u političke kontroverze - odlučno su odbacili Trampove tvrdnje. Američki lider ipak ne popušta.

“Alabama je trebalo da bude pogođena ili je uragan trebalo da prođe blizu, ali je promenio pravac. Lažne vesti to dobro znaju. Zato su lažne vesti", tvitovao je Tramp.

Tramp je dodatnu pažnju medija izazvao i nakon što je u Ovalnoj kancelariji u sredu pokazao mapu Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, koja je izmenjena flomasterom da bi se putanja uragana proširila na južni deo Alabame.

Pojedini mediji citiraju izjave neimenovanih zvaničnika Bele kuće da je sam predsednik flomasterom izmenio mapu.

Porptarolka Bele kuće Stefani Grišam je na medijske izveštaje odgovorila tvitovanjem mape, prikazane na kablovskoj mreži CNN; na kojoj je Alabama pogrešno označena kao susedna država Misisipi.

“Hej, znam da ste na CNN-u zauzeti analiziranjem linija na mapi, ali možda možete da to vreme iskoristite da učite američku geografiju", tvitovala je Grišam.

CNN je portparolki Bele kuće odgovorio takođe odgovorio na Tviteru.

"Hvala Stefani. Da, napravili smo grešku (koju smo popravili za manje od 30 sekundi). I sada to priznajemo. Trebalo bi i vi to da nekad uradite".

Na pitanje novinara o izmenjenoj mapi, Tramp je u sredu rekao da je "u svim slučajevima Alabama trebalo da bude pogođena i da je za to postojala šansa od 95 odsto". Novinari su ga pitali i o flomasterom izmenjenoj putanji uragana, na što je Tramp odgovorio: "Ne znam, ne znam, ne znam".

U pojedinim medijima ukazano je na to i da je menjanje vladinih vremenskih prognoza federalno krivično delo.

XS
SM
MD
LG