Linkovi

"Dorijan" prerastao u uragan, preti i obali SAD


Stanovnici Portorika pripremaju se za udar uragana "Dorijan", 28. avgust 2019.

Oluja "Dorijan" prerasla je u uragan i očekuje se da će nastaviti da jača narednih dana dok se kreće iznad Atlantika, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Uragan se nalazi blizu američkih Devičanskih ostrva, a praćen je vetrovima jačine 120 kilometara na sat. Meteorolozi očekuju da će popodne proći blizu ili iznad američkih i britanskih Devičanskih ostrva, pre nego što nastavi da se kreće iznad otvorenog mora.

Za udar uragana priprema se i Portoriko, koji se još oporavlja od posledica nevremena 2017. godine. Na ostrvu su zatvorene škole, a kruzeri zaobilaze tu američku teritoriju na kojoj je već proglašeno varedno stanje.

Satelitski snimak uragana "Dorijan"
Satelitski snimak uragana "Dorijan"

Guvernerka Portotika Vanda Vaskez saopštila je na konferenciji za novinare da je ostrvo bolje pripremljeno nego za vreme uragana Marija, da su otvorena privremena skloništa i da je infrastruktura u boljem stanju nego pre dve godine.

Bela kuća, koja je kritikovana zbog odgovora na situaciju u Portoriku 2017. godine, saopštila je da je predsednik Donald Tramp odobrio proglašenje vanrednog stanje, što će Federalnoj agenciji za vanredne situacije omogućiti da uputi pomoć ostrvu.

Međutim, Tramp je uoči dolaska oluje, na Tviteru kritikovao Portoriko kao "jedno od najkorupmiranijih mesta na zemlji".

"Njihov politički sistem ne funkcioniše, a političari su ili nesposobni ili korumpirani. Kongres je prošli put odobrio milijarde dolara, više nego za bilo koje drugo mesto i sve je poslato pokvarenim političarima", tvitovao je Tramp i poručio da je on "njabolja stvar koja se ikad dogodila Portoriku".

Nacionalni centar za uragane saopštio je da bi uragan mogao da ojača u treću kategoriju kada se približi jugoistočnom delu američke obale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG