Linkovi

Dorijan blizu obale SAD, poplave i tornada u Južnoj i Severnoj Karolini


Kiša i vetar u Čarlstonu, u Južnoj Karolini
Kiša i vetar u Čarlstonu, u Južnoj Karolini

Uragan Dorijan, praćen vetrovima jačine 175 kilometara na sat, kreće se u neposrednoj blizini istočne obale Sjedinjenih Država, čiji delovi su već poplavljeni.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja nalazi oko 80 kilometara jugoistočno od Čarlstona u Južnoj Karolini, a očekuje se da u četvrtak veče ili u petak ujutro pogodi Severnu Karolinu.

Dorijan blizu Južne i Severne Karoline
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Ulice Čarlstona su pod vodom, a meteorolozi upozoravaju na olujne talase, visoke do dva metra.

"Dorijan će u četvrtak nastaviti da se približava obali Južne Karolini, a zatim će večeras i u petak krenuti ka Severnoj Karolini", saopšteno je iz centra za uragane.

Poplavljene ulice u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, 5. avgust 2019.
Poplavljene ulice u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, 5. avgust 2019.

Na olujne talase i snažan vetar upozorava se u većem delu obala Južne i Severne Karoline i u Virdžiniji.

Severnu Karolinu pogodio je najmanje jedan tornado. Pričinjena je znatna šteta, ali nije bilo povređenih.

Guverneri saveznih država u tom regionu proglasili su vanredna stanja, zatvorili škole i otvorili skloništa, naložili pripadnicima Nacionalne garde da budu u pripravnosti i upozorili građane da upozorenja ozbiljno uzmu u obzir.

Samo u Severnoj i Južnoj Karolini naređena je evakuacija više od 900 hiljada ljudiI.

"Oluja je ojačala, ozbiljna je i može biti smrtonosna", upozorio je na konferenciji za novinare guverner Severne Karoline Roj Kuper.

Više od 220 hiljada domova i radnji u Južnoj Karolini i Džordžiji je ostalo bez električne energije.

U međuvremenu, Bahami, čiji delovi su potpuno razoreni, pokušavaju da se oporave od najjačeg udara uragana u svojoj istoriji. Ujedinjene nacije saopštile su da je potrebna hitna humanitarna pomoć za 70 hiljada stanovnika.

Na video snimcima ostrva Abako, koja su najteže pogođena u oluji, mogu se videti uništene ili oštećene kuće, radnje, luka, bolnica i aerodrom. U uraganu je poginulo najmanje 20 osoba, a vlasti očekuju da će taj broj da raste. Premijer Hubert Minis rekao je na konferenciji za novinare da će obim štete biti poznat tek nakon povlačenja vode.

Uništene kuće na ostrvima Abako posle udara uragana Dorijan
Uništene kuće na ostrvima Abako posle udara uragana Dorijan

S obzirom na to da su telefonske veze u prekidu u mnogim područjima, stanovnici na društvenim medijima postavljaju informacije o nestalim članovima porodice.

Oporavku Bahama pomažu i britanska mornarica i Jamajka, kao i brojni volonteri koji malim čamcima dopremaju zalihe na ostrva.

Predsednik Donald Tramp najavio je da će Sjedinjene Države poslati pomoć Bahamima, uključujući i zalihe prvobitno namenjene Floridi koja je izbegla direktan udar uragana.

XS
SM
MD
LG