Linkovi

Desetine žrtava napada talibana u Avganistanu


Pokrajina Herat, Avganistan.
Pokrajina Herat, Avganistan.

Desetine pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga poginule su u napadima koje su u subotu veče izveli talibani, saopštili su avganistanski zvaničnici u nedelju.

Pobunjenici su izveli napada u pokrajinama Majdan Vardak, Herat i Baglan. Portparol pokrajinske vlade u Majdan Vardaku rekao je za Glas Amerike da su talibanski borci kasno u subotu upali u okružni centar Dej Mordad, ubili šefa policije i još deset pripadnika bezbednosnih snaga.

U odvojenom napadu na vojne i policijske ispostave u nemirnoj pokrajini Baglan ubijeno je najmanje 20 pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga.

Avganistanski mediji prenose da su pobunjenici takođe zauzeli sela u okrugu Baglan - e - Markazi. Avganistanske vlasti nisu komentarisale sukob u Baglanu, dok je Taliban u saopštenju ustvrdio da je ubio 60 pripadnika vladinih snaga i oduzeo veliku količinu oružja.

Avganistanski zvaničnici saopštili su da su pobunjenici napali i kontrolni punkt na zapadu provincije Herat, ubili najmanje devet pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti i ranili šestoricu.

Gelani Farhad, portparol guvernera te pokrajine, rekao je da je napad kasno u subotu izazvao oružani sukob u kom je ubijeno oko 10 pobunjenika, dok su petorica ranjena.

Rekao je da su napad verovatno izveli talibani, koji su aktivni u toj pokrajini i koji često napadaju bezbednosne snage i vladine zvaničnike.

Avganistanske snage bore se i protiv talibana, i protiv saradnika Islamske države otkako su SAD i NATO formalno okončali svoje borbene misije 2014.

XS
SM
MD
LG