Linkovi

Avganistan: Bomba pored puta ubila 11, militanti napali grad na istoku


Ranjenog Avganistanca dovode u bolnicu nakon napada bombom postavljenom pored puta koja je pogodila putnički autobus, u Heratu, 31. jula 2018.
Ranjenog Avganistanca dovode u bolnicu nakon napada bombom postavljenom pored puta koja je pogodila putnički autobus, u Heratu, 31. jula 2018.

Bomba postavljena pored puta aktivirana je kada je tuda prolazio autobus, u zapadnom Avganistanu u utorak, ubivši najmanje 11 ljudi, dok su militanti započeli koordinisani napad na grad na istoku zemlje, zapodenuvši oružane borbe sa avganistanskim trupama, saopštavaju zvaničnici.

Jutarnji napad u zapadnoj provinciji Farah dogodio se u disktriktu Bala Buluk. Pored ubijenih, u njemu je ranjen 31 čovek, svi civili, rekao je Abdul Džabar Šaik, šef lokalne zdravstvene službe. Među žrtvama ima žena i dece.

Autobus je bio na putu iz provincije Herat prema glavnom gradu, Kabulu, kada je aktivirana bomba pored puta, rekao je Šahik.

Detalji su nejasni po pitanju napada u istočnom Avganistanu, gde su militanti u utorak započeli koordinisani napad na Džalalabad, glavni grad pokrajine Nangahar, tvrde lokalni zvaničnici.

Zabihulah Zamarai, član pokrajinskog saveta, kaže da je prvo izveden napad koji je ličio na samoubičačku eksploziju automobila bombe u blizini pokrajinske bolnice i zdravstvene službe, nakon čega je došlo do pucnjave.

Atahulah Kogjani, portparol pokrajinskog guvernera, rekao je da se čini da je cilj bio regionalni izbeglički centar i odeljenje za povratak, koji su stacionirani u istom delu grada.

On nije mogao da iznese detalje o mogućim žrtvama pucnjave, pošto su borbe još bile u toku.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napade. U Nangaharu, i talibanski pobunjenici, i grupa Islamska država, bili su aktivni.

Talibani takođe imaju snažno prisustvo u Farahu, posebno u Bala Buluku gde često postavljaju eksplozivne naprave duž puteva, kako bi ciljali vladine zvaničnike ili avganistanske bezbednosne snage. Takvi napadi obično završavaju značajnim civilnim žrtvama.

U Farahu su vođene teške borbe poslednjih meseci, zbog kojih su lokalni zvaničnici i plemenske vođe zahtevali slanje dodatnih vladinih snaga kako bi podržale preopterećenu vojsku i policiju. U maju, više od 300 talibana započelo je široki napad na grad Farah, glavni grad pokrajine, pre nego što su odbijeni. Najmanje 25 vladinih snaga je ubijeno u tim borbama.

Poslednji izveštaju Ujedinjenih nacija kažu da je broj civila ubijen u Avganistanu u prvoj polovini godine porastao za jedan odsto, u poređenju sa istim periodom lani. Misija UN u Avganistanu kaže da je broj ubijenih u nasilju - 1.692 - najveći broj ubijenih u šest meseci otkako je počela da se vodi sistematizovana dokumentacija civiljnih žrtava 2009.

Otkako su Sjedinjene Države i NATO formalno okončale svoju borbenu misiju krajem 2014, pobunjeni talibani preduzeli su napade širom zemlje, a pojavila se i njima pridružena Islamska zajednica započinjući ozbiljne napade koji su podigli broj civilnih žrtava.

U drugom događaju u utorak, Islamska država preuzela je odgovornost za napad izveden u ponedeljak u Nangaharu, kada je napadač samoubica automobilom bombom ubio plemenskog vođu Hađi Hajata Kana, komandanta lokalne milicije koja se bori i protiv Talibana, i protiv militanata Islamske države, i trojicu drugih.

U saopštenju postavljenom na novinsku agenciju Islamske države, Amak, militanti su upozorili da će svi koji se bore protiv njih zadesiti ista sudbina.

XS
SM
MD
LG