Linkovi

"Dogovor Makedonije i Grčke da bude primer za Balkan"


Potpisivanje sporazuma Grčke i Makedonije o imenu, 17. jun 2018.
Potpisivanje sporazuma Grčke i Makedonije o imenu, 17. jun 2018.

Potpisi ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke na dokument o novom imenu makedonske države, iako predugo čekan, više nego dobrodošao je korak kojim se rješava problem odnosa dvije zemlje, ali i deblokira put Makedonije prema EU i NATO. Neka ovo bude primjer ostalima na Zapadnom Balkanu, poručuju ovom prilikom evropski zvaničnici.

Premijeri konačno dogovorili, a ministri simbolično na grčkoj obali Prespanskog jezera potpisali: ime za makedonsku državu će biti Republika Sjeverna Makedonije, čime bi se trebala okončati višedecenijska blokada napretka Makedonije u evroatlantskim integracijama zbog grčkog veta na dosadašnji naziv Makedonije, istovjetan kao naziv grčke pokrajine.

Premijeri su uvjereni da je riječ o istorijskoj prekretnici ne samo odnosa dvije zemlje, već i napretka regiona. Sličnog mišljenja su bili i gosti iz Brisela.

"Obje strane imaju našu zahvalnost jer su nas, Evropljane, učinili ponosnima, pokazali da se do rješenja može doći na miran način, pregovorima, rješenja problema koji je predugo postojao. A to čini Evropu još mirnijom, još više ujedinjenom. Ovo otvara put i cijelom regionu Zapadnog Balkana. Nadam se da će ovo da bude izvor inspiracije mnogima u regionu da preduzmu hrabre korake, ali i kao inspiracija cijeloj Evropi. Ne samo Evropi, već i cijelom svijetu ovo pokazuje da se svaki problem može riješiti na zadovoljavajući način liderstvom, hrabrošću i dijalogom", poručila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Već nekoliko puta uzastopno ,a posljednji od njih je bio marta ove godine, Evropska komisija predlaže Savjetu početak završnih pregovora sa Makedonijom. Do sada su preporuke nailazile na grčku blokadu, a sada...

"Uvjeren sam da će za dvije sedmice države članice pozitivno da odgovore na evropske perspektive Skopja. Ovo je kraj jednog, ali i početak drugog putovanja, i sve sada vodi ka evropskim integracijama", rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Medjutim, dan nakon potpisa na prespanskom jezeru, u Briselu i dalje Makedoniju nazivaju" bivša jugoslovenska republika".

"Sporazum je postignut, objavljen i potpisan, ali predstoji još nekoliko koraka do stupanja sporazuma na snagu. Do tada, u zvaničnoj komunikaciji ćemo da nastavimo da koristimo naziv" Bivša jugoslovenska republika", saopštila je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Sporazum treba da potvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji još i referendum. Ukoliko se proces uspješno okonča, nagrada Skoplju bi mogla da uslijedi vrlo brzo - poziv za otvaranje pregovora sa EU samita krajem juna, a početkom jula, moguće, i poziv da se pridruži Alijansi, upućen sa NATO samita.

XS
SM
MD
LG