Linkovi

Dobrodošlica za Rohanija u Teheranu


Iranski predsednik Hasan Rohani i potpredsednik Ešag Džahangiri na Mehrabad aerodromu u Teheranu
Iranski predsednik Hasan Rohani i potpredsednik Ešag Džahangiri na Mehrabad aerodromu u Teheranu

Predsednik Irana doputovao kući posle jučerašnjeg istorijskog telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Barakom Obamom

Stotine Iranaca poželele su dobrodošlicu svom predsedniku Hasanu Rohaniju koji se vratio kući posle jučerašnjeg istorijskog telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Iranski mediji međutim javljaju da je manja grupa konzervativaca uzvikivala "smrt Americi", a neki su bacali objekte, među kojima se našla i jedna cipela, na kolonu vozila u pratnji predsednika Rohanija, dok je napuštala aerodrom u Teheranu.

Rohani se vraćao iz Njujorka, gde je prisustvovao godišnjoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pre nego što je juče napustio SAD, Rohani je imao 15-minutni telefonski razgovor sa predsednikom Obamom, što je ujedno bio prvi direktni kontakt nekog iranskog i američkog predsednika u poslednjih skoro 35 godina.

Neki to vide kao signal da bi moglo da dođe do poboljšanja u diplomatskim odnosima dve zemlje, koje su prekinule svaki kontakt posle Islamske revolucije 1979, i kasnijeg upada demonstranata u američku ambasadu u Teherenu, posle čega su brojni američki državljani držani kao taoci više od godinu dana.

Vest o istorijskom telefonskom razgovoru najpre je objavljena na tviter nalogu iranskog predsednika na engleskom jeziku.

Predsednik Obama rekao je da su tema razgovora bila "tekuća nastojanja" da se postigne dogovor o iranskom nuklearnom programu.
XS
SM
MD
LG