Linkovi

Američko-iransko približavanje?


Državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif (desno) na sastanku Grupe 5 plus 1 u Njujorku, 26. septembra 2013.
Državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif (desno) na sastanku Grupe 5 plus 1 u Njujorku, 26. septembra 2013.

SAD i Iran obavili su direktne razgovore, prve na tako visokom nivou u poslednje više od tri decenije.

Velike sile dogovorile su se sa Iranom da nastave pregovore o njegovom nuklearnom programu sledećeg meseca u Ženevi.

Ministri inostranih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sastali su kasno sinoć se sa iranskim kolegom Muhamedom Džavad Zarifom. Predsednik Irana Hasan Rohani imenovao je ministra Zarifa za svog glavnog pregovarača o nuklearnim pitanjima. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da je to bio dobar i sadržajan razgovor.

“Zadovoljna sam što smo se dogovorili da se sastanemo u Ženevi 15. i 16. oktobra kako bi nastavili sa rešavanjem pitanja i nadamo se, pomerili taj proces unapred”.

Oktobarski razgovori biće prva runda konkretnih pregovora o iranskom nuklearnom programu još od aprila. Ešton je naglasila da je razmotren vremenski okvir.

Bilo nam je zanimljivo da vidimo da su svi ambiciozne prirode. Pitanje je koliko daleko možete da stignete za 3 , 6 ili 12 meseci. 12 meseci je dobar vremenski okvir za razmišljanje o nekoj ozbiljnoj primeni na terenu. Za mene je najvažnije sada da razmotrimo detalje i konkretne buduće poteze, kada će se oni dogoditi, kako ćemo mi znati da su se dogodili, kako ćemo krenuti napred gradeći poverenje dok se krećemo ka toj tački”.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namenjen za proizvodnju energije u mirnodopske svrhe, ali međunarodna zajednica je zabrinuta da se Teheran trudi da napravi atomsku bombu. Jučerašnji sastanak bio je direktni kontakt između Sjedinjenih Država i Irana na najvišem nivou još od Iranske revolucije i krize talaca, pre više od tri decenije. Državni sekretar Džon Keri sedeo je pored iranskog ministra inostranih poslova, i uprkos tome što je pozitivno ocenio sastanak, bio je oprezan.

“Suvišno je reći, jedan sastanak i promena tona - koja je dobrodošla – ne pružaju odgovore na sva pitanja i još je potrebno da se uradi mnogo toga. Mi ćemo učestvovati u tom poslu i nadamo se da ćemo postići konkretne rezultate, koji će nam pružiti odgovore na pitanja, koja se odnose na nuklearni program”.

Ministar Zarif takođe je bio optimista. On je rekao da je razgovor bio sadržajan i poslovan.

“Nadamo se da ćemo biti u stanju na načinimo napredak u rešavanju tih pitanja na vreme, na osnovu poštovanja prava iranskog naroda za nuklearnom tehnologijom u mirnodopske svrhe, uključujući obogaćivanje, a istovremeno da osiguramo da nema zabrinutosti na međunarodnom nivou da je iranski nuklearni program isključivo mirnodopski”.

Ministar Zarif istakao je da, kako se proces kreće unapred, sankcije uvedene protiv njegove zemlje zbog nuklearnog programa, moraju da budu ukinute. Govoreći sinoć na jednom skupu u Njujorku, predsednik Irana Hasan Rohani osvrnuo se na nuklearno pitanje, ističući da je njegova zemlja miroljubiva.

“Za Islamsku Republiku Iran, sve njene aktivnosti su bile u skladu sa zaštitnim sporazumom, i dalje su u skladu s njim, i biće, i to pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju”.

Iranski zvaničnici sada treba da se sastanu se sa predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču
XS
SM
MD
LG